Infografika: Šta sve biraju građani BiH na Općim izborima?

Za glasove građana, koji će im omogućiti da zauzmu jednu od 518 pozicija u organima vlasti, borit će se 7.258 kandidata iz 72 političke stranke i 38 koalicija.

Građani Bosne i Hercegovine u nedjelju će moći birati novu vlast koju će čekati suočavanje s najdubljom političkom krizom od završetka rata 1995. godine. Za njihove glasove, koji će im omogućiti da zauzmu jednu od 518 pozicija u organima vlasti, borit će se 7.258 kandidata iz 72 političke stranke i 38 koalicija.

Ova zemlja ima jedan od kompliciranijih izbornih sistema u svijetu, a na općim izborima se biraju članovi Predsjedništva BiH, predsjednik i potpredsjednici entiteta Republika Srpska, te zastupnici u parlamentima entiteta, Distrikta Brčko i kantona u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

U zemlji koja prema popisu stanovništva obavljenom prije nešto manje od deset godina živi nešto više od 3,5 miliona stanovnika, a demografi tvrde da ih je danas za milion manje, na biračkom spisku je skoro 3,3 miliona osoba.

Članovi Predsjedništva BiH

Dva člana Predsjedništva BiH (Bošnjak i Hrvat) kandiduju se i biraju sa teritorije Federacije BiH iz jedne izborne jedinice, dok se sa teritorije Republike Srpske kao jedne izborne jedinice kandiduje i bira treći član (Srbin).

Parlamentarna skupština BiH

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine se sastoji od dva doma, Predstavničkog doma i Doma naroda. Prilikom izbora zastupnika u Predstavničkom domu, od ukupno 42 mjesta, u Federaciji BiH bira se 28, a u Republici Srpskoj 14 zastupnika.

Entitetski parlamenti i skupštine kantona

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine broji 98 zastupnika, od kojih svim konstitutivnim narodima moraju pripasti najmanje četiri mjesta.

U okviru Parlamenta Federacije BiH postoji Dom naroda, kojeg čini 58 delegata, i to po 17 iz reda konstitutivnih naroda i 7 iz reda Ostalih, koji se delegiraju iz reda zastupnika kantonalnih skupština.

U FBiH biraju se i zastupnici u deset kantonalnih skupština. Broj zastupnika u ovim skupštinama je između 20 i 35 u zavisnosti od broja birača upisanih u Centralni birački spisak, a ukupno ih je 289.

Slična rješenja važe i prilikom izbora 83 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Zakonodavnu vlast u Republici Srpskoj vrše Narodna skupština i Dom naroda. U Narodnu Skupštinu biraju se 83 narodna poslanika iz 9 izbornih jedinica, dok se Dom naroda sastoji od 8 Srba, 8 Bošnjaka, 8 Hrvata i 4 iz reda Ostalih, koje biraju odgovarajući klubovi zastupnika u Narodnoj skupštini RS, a čija je osnovna funkcija pokretanje postupka za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Za predsjednika i dva potpredsjednika Republike Srpske bira se kandidat iz reda svakog konstitutivnog naroda koji dobije najveći broj glasova. Između ta tri kandidata za predsjednika se bira onaj koji dobije najveći broj glasova, a druga dva zauzimaju pozicije potpredsjednika.

Predsjednik i potpredsjednici FBiH biraju se indirektno, u Parlamentu ovog entiteta.

U Skupštinu Brčko distrikta BiH bira se 31 zastupnik, od kojih dva predstavljaju nacionalne manjine u Distriktu.

Novine na ovim izborima

U odnosu na izbore ranijih godina birače će na glasačkim mjestima dočekati neke tehničke preinake, čiji je cilj spriječiti izborne prevare.

Glasački listići koje će birači dobiti morat će biti dodatno ovjereni pečatima na licu mjesta, a ispunjavat će ih leđima okrenuti članovima izborne komisije, čija je zadaća osigurati regularnost glasanja.

Time se želi spriječiti mogućnost da birači sa sobom donose već ispunjene glasačke listiće i da fotografiraju one koje sami ispune jer su neke političke stranke ranije za takve fotografije plaćale naknadu biračima.

Rad izborne administracije, proces glasanja i brojanja glasova nadzirat će više od 60.000 akreditiranih posmatrača.

Najveći broj su posmatrači političkih subjekata koje akreditiraju općinske/gradske izborne komisije u Bosni i Hercegovini, a u Centralnoj izbornoj komisiji očekuju da će ih biti akreditirano više od 50.000.

Procjena je da će Opći izbori u Bosni i Hercegovini koštati 12.528.000 KM.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada