Mapa: Gdje je engleski jezik ‘kao domaći’

Na listi 112 zemalja Hrvatska i Srbija su u vrhu po stepenu poznavanja engleskog jezika.

U "Indeksu znanja engleskog jezika" kojeg svake godine izdaje edukacijska kompanija Education First - rangirano je 112 regija i država po stepenu poznavanja engleskog jezika (Al Jazeera)

U globalizovanom svijetu, usvajanje zajedničkog jezika je neizbježno.

Komunikacija omogućava povezivanje, ubrzava inovacije i olakšava razumijevanje – zajednički jezik potreban nam je kako bismo mogli sarađivati.

Zbog toga ne čudi da je od procijenjenih 2,5 milijardi govornika engleskog jezika, samo oko 400 miliona “rođeno u taj jezik”.

U “Indeksu znanja engleskog jezika” kojeg svake godine izdaje edukacijska kompanija Education First – rangirano je 112 regija i država po stepenu poznavanja engleskog jezika.

Obuhvaćene su samo države kojima engleski nije maternji jezik.

Rast u Evropi, spor napredak na Bliskom istoku

Podaci iz ovogodišnjeg izvještaja pokazuju da poznavanje engleskog jezika uvećava ekonomsku konkurentnost, da ljudi u gradovima bolje poznavaju engleski jezik, ali i da su sredine u kojima je poznavanje engleskog jezika visoko više povezane sa svijetom i da su prisutne veće slobode i jednakosti.

Poznavanje engleskog jezika visoko je u Evropi i uvijek raste, dok su u Aziji trendovi kontradiktorni – porast poznavanja engleskog jezika je zabilježeno u centralnoj i istočnoj Aziji, dok se u Japanu bilježi pad u stepenu poznavanja engleskog jezika.

Države u Latinskoj Americi uglavnom nastavljaju sa poboljšanjem engleskog jezika, dok u Meksiku konstantno pada stepen poznavanja engleskog jezika.

Afrika je najviše podijeljena po pitanju poznavanja engleskog jezika, a skok u stepenu poznavanja zabilježen je u sjevernoafričkim zemljama – Alžiru, Egiptu i Tunisu.

Napredak je spor na Bliskom istoku – iako je zabilježen neki napredak u posljednjih 10 godina, odrasli mlađi od 25 godina uopšte nisu napredovali, što je zabrinjavajuće s obzirom na veliki broj mlađe populacije u toj regiji, stoji u izvještaju EF-a.

Hrvatska i Srbija u vrhu liste

Vrh liste zemalja u kojima je stepen poznavanja engleskog jezika vrlo visok predvode Holandija, Austrija i Danska. U istoj kategoriji, na samom vrhu liste (10. mjesto) nalazi se i Hrvatska, koja je ispred Njemačke i Luksemburga.

Samo nekoliko bodova iza Hrvatske nalazi se Srbija, i predvodi grupu zemalja u kojima je stepen poznavanja engleskog – visok.

Albanija je na 39. mjestu liste i u grupi zemalja u kojima je stepen poznavanja engleskog jezika – umjeren.

Ostale države iz regije nisu obuhvaćene izvještajem.

Najslabije poznavanje engleskog jezika je u Jemenu, Južnom Sudanu i Demokratkoj Republici Kongo.

U interaktivnoj mapi istražite detaljnije kakvo je poznavanje engleskog jezika širom svijeta.

Izvor: Al Jazeera