Mapa: Države koje avioni zaobilaze

Obaranje ukrajinskog aviona iznad Teherana 2020. i aviona Malaysia Airlinesa iznad istočne Ukrajine 2014. pokazali su da sukobi i geopolitičke napetosti predstavljaju veliki rizik za komercijalne avionske kompanije.

Za pet zemalja izdate su preporuke o potpunoj zabrani letenja (EPA)
Za pet zemalja izdate su preporuke o potpunoj zabrani letenja (EPA)

Obaranje ukrajinskog aviona iznad Teherana 2020. godine i aviona Malaysia Airlinesa iznad istočne Ukrajine 2014. godine pokazali su da sukobi i geopolitičke napetosti predstavljaju veliki rizik za komercijalne avionske kompanije.

Baza podataka o zonama sukoba i riziku u zračnom prostoru SafeAirspace svakodnevno ažurira informacije o mogućim rizicima leta za civilne avione, a upozorenja su podijeljena u tri nivoa.

Prva i najteža kvalifikacija, ili Prvi nivo, u kojem su Irak, Iran, Jemen, Libija i Sirija, a avioprevoznicima je strogo preporučeno da izbjegavaju zračni prostor ovih zemalja, zbog izuzetno nestabilne situacije na terenu, na kojem razne frakcije posjeduju prenosne sisteme za protuzračnu odbranu, kao i rakete zemlja-zrak.

Procijenjeni rizik odnosi se na zemlje koje su predmet upozorenja za zračni prostora od EASA-e, FAA-e, UK DFT-a, njemačkog BMVI-a, francuskog DGAC-a, ali samo za određene dijelove ili ispod određene nadmorske visine.

Među državama u ovoj kategoriji su Egipat, Saudijska Arabija, Afganistan, Sjeverna Koreja i Ukrajina.

Oprez i nad Albanijom

Treći nivo je najblaža kvalifikacija i odnosi se na zemlje koje nemaju trenutnih upozorenja o zračnom prostoru, ali je potrebno izvršiti sigurnosne provjere prije leta.

U ovoj kategoriji nalazi se i jedna zemlja iz naše regije, za koju je izdato upozorenje zbog pogoršanja usluge kvalitete kontrole letenja.

Albanski zračni prostor, kao i aerodrom u Tirani, bio je zatvoren 8. aprila, nakon što su lokalni kontrolori leta stupili u štrajk.

U izvještaju SafeAirspacea piše da lokalni kontrolori zračnog saobraćaja rade pod prisilom i velikim stresom, prijeti im se otkazom (ili još gore hapšenjem i zatvorom) ako se ne proglase sposobnim za dužnost.

Određeni broj stranih kontrolora privremeno je doveden uprkos tome što nisu bili obučeni ili ocijenjeni ni na jednom od lokalnih položaja.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO