Infografika: Može li Đoković postati najbolji svih vremena?

Federer, Nadal, Đoković – Velika trojka dominira svjetskim tenisom od 2003. godine – ko će na kraju isplivati kao najtrofejniji?

Đoković je jedini igrač koji je osvojio sve „Velike titule“ na modernom ATP Touru – četiri Grand Slam turnira, svih devet ATP Mastersa i ATP finala (Reuters/Infogram/Al Jazeera)

Velikim preokretom i pobjedom u finalu Roland Garrosa nad Tsitsipasom, Novak Đoković je osvojio svoj 19. Grand slam.

Tom pobjedom je došao ‘na jedan’ od trona na kojem sjede Švicarac Roger Federer i Španac Rafael Nadal.

„Velika trojka“ dominira svjetskim tenisom od 2003. godine. Tri tenisera – Federer, Nadal i Đoković – su od Wimbledona 2003. do Roland Garrosa 2021. osvojili 59 od 71 Grand Slam titule, njih 83 posto.

Švicarac Roger Federer, koji u augustu puni 40 godina, rekordnih je osam puta osvajao prestižni i najstariji teniski turnir na svijetu – Wimbledon.

Australian Open osvojio je šest puta, pet puta US Open i jedan French Open, odnosno Roland Garros.

‘Kralj šljake’ Rafael Nadal najviše je Grand slamova osvojio na šljaci Roland Garrosa, čak 13. puta. Dominacija ovog Španca na šljaci dokazana je i s osvojenih 62 od ukupno 88 ATP titula u singlu na ovoj podlozi, kao i 81 uzastopnih pobjeda na šljaci, što predstavlja najduži niz pobjeda na jednoj podlozi u Open eri tenisa.

Ovaj 35-godišnjak četiri puta je osvajao US Open, dva puta Wimbledon i jednom Australian Open.

Đoković drži brojne rekorde

Trenutni broj jedan u svijetu, ali i najmlađi od trojice (34) je srbijanski teniser Novak Đoković.

U trenutku pisanja teksta, na prvom mjestu ATP liste bio je rekordnih 326 sedmica i šest puta je kraj godine dočekao kao prvi igrač svijeta – rekord koji dijeli sa Peteom Samprasom.

Jedini je igrač koji je osvojio sve „Velike titule“ na modernom ATP Touru – četiri Grand Slam turnira, svih devet ATP Mastersa i ATP finala.

Takođe je i jedini je teniser Open ere koji je dvaput osvojio sva četiri Grand Slam turnira (Double Career Grand Slam) i jedini koji je u karijeri dva puta osvojio svih devet ATP Mastersa, takozvani „Career Golden Masters“.

Ukupno je 19. puta osvajao Grand Slam turnire, a dijeli rekord sa Nadalom po broju osvojenih Mastersa (36).

Drži rekord Australian Opena kojeg je osvojio čak devet puta.

Wimbledon je osvajao pet puta, US Open tri i Roland Garros dva puta.

Na listi najvećih osvajača Grand Slam turnira u Open eri tenisa (od 1968.) nalaze se i Amerikanac Pete Sampras sa ukupno 14 osvojenih titula, Šveđanin Bjorn Bjorg sa 11, te Jimmy Connors (SAD), Ivan Lendl (Češka) i Andre Agassi (SAD) sa po osam osvojenih Grand Slamova.

Izvor: Al Jazeera