Infografika: Koliko traje post tokom ramazana 2021.

Tokom posta, muslimani se odriču jela, pića, duhana i seksualnih odnosa kako bi postigli veću svijest i blizinu Bogu.

U većini država svijeta, muslimanski mjesec posta ramazan počinje u utorak, 13. aprila. Trajanje posta, koji svaki dan traje od zore do sumraka, traje od 10 do 21 sat, ovisno od dijela svijeta u kojem se vjernik nalazi.

Tokom posta, muslimani se odriču jela, pića, duhana i seksualnih odnosa kako bi postigli veću svijest i blizinu Bogu.

Svake godine mjesec posta počinje 10 do 12 dana ranije jer je muslimanski, odnosno hidžretski kalendar lunarni i mjeseci imaju ili 29 ili 30 dana. Ramazan će blizu 13. aprila početi za 33 godine, odnosno 2054. godine.

Broj dnevnih sati sa sunčevim svjetlom varira od države do države, pa muslimani na jugu planete (u državama kao što su Čile ili Novi Zeland) ovog ramazana dnevno poste 11 sati u prosjeku, dok post kod vjernika na sjeveru (Island ili Norveška) traje 18 sati ili duže.

Kada govorimo o muslimanima sjeverne hemisfere, dužina dnevnog posta će im biti kraća nego lani i to smanjivanje će se nastaviti sve do 2032. godine kada će ramazan biti na zimski solsticij – najkraći dan u godini. Nakon toga, dolazi do povećanja broja dnevnih sati za post do ljetnog solsticija – najdužeg dana u godini Sjevera. Suprotno se dešava za muslimane koji žive južno od ekvatora.

Naravno, postoje i ekstremni slučajevi za koje vrijede posebna pravila. Tako je za one koji žive na krajnjem sjeveru, kao što je norveški Longyearbyen (gdje sunce ne zalazi od 20. aprila do 22. augusta) izdata vjerska odluka (fetva) da se „ravnaju“ po vremenu u Meki (Saudijska Arabija) ili po najbližoj muslimanskoj državi.

Izvor: Al Jazeera