Infografika: Zračne snage u regiji i svijetu

Sjedinjene Američke Države su dominantne u svijetu, dok je u regiji, bar po brojnosti, Srbija na prvom mjestu.

Detaljna analiza zračnih snaga u svijetu pokazala je da su Sjedinjene Američke Države i dalje neprikosnovene na vrhu.

Vojske širom svijeta u protekloj godini su dobro iskoristile svoje avijacijske flote kao odgovor na pandemiju korona virusa, stoji u posljednjem izvještaju Fight Globala – World Air Forces Report.

Obično zaduženi za prevoz osoblja i opreme kao podrška vojnim operacijama, strateški i taktički transportni avioni preusmjereni su na kritičnije, dopunske letove, dostavljajući zaštitnu opremu, lijekove i respiratore s jedne lokacije na drugu.

Detaljna analiza zračnih snaga u svijetu pokazala je da su Sjedinjene Američke Države i dalje neprikosnovene na vrhu.

Zračne snage SAD-a zajedno sa vojskom, mornaricom i marincima upravljaju s nešto više od 13.000 vojnih letjelica. Borbeni avion F-16C je i dalje najbrojniji u američkoj vojsci, sa 803 letjelice trenutno u službi. Ovo je ujedno i najkorišteniji borbeni avion na svijetu  sa 2.267 letjelica u službi brojnih ratnih avijacija.

Rusija je druga zračna sila u svijetu sa nešto više od 4.000 aktivnih letjelica. Borbeni avioni Su-27/Su-30 (nazvani Flanker) čine glavni dio ruskih zračnih snaga i drugi su najzastupljeniji borbeni avion u svijetu, sa oko 1.000 letjelica u službi brojnih zračnih snaga. U službi ga dopunjava napredniji model Su-57.

Kina ima treće po veličini zračne snage, sa ukupno više od 3.000 letjelica. Većina letjelica su “domaće verzije” ruskih Flankera, ali je u posljednjim godinama Kina ostvaria i napredak u razvoju vlastitih borbenih aviona, prvenstveno kroz modele Chengdu J-10 i Chengdu J-2.0

Indija je iza Kine po ukupnom broju letjelica – 2.119. U pogonu ima i borbeni avion domaće proizvodnje – HAL Tejas.

Zračne snage u zemljama regije

U zemljama regije, po brojnosti letjelica najdominantnija je Srbija, sa ukupno 113 letjelica u sklopu zračnih snaga, pokazuju podaci izvještaja.

Slijedi Hrvatska sa 71, pa Slovenija sa 37 letjelica u “zračnom arsenalu”.

Sjeverna Makdonija ima 37 letjelica, Albanija i Bosna i Hercegovina po 19, a Crna Gora 10.

Valja naglasiti da je ovdje samo riječ o kvantitativnoj mjeri – broju letjelica, dok je zanemaren kvalitativni aspekt – o kakvim se letjelicama radi.

Zbog toga u nastavku istražite arsenale zračnih snaga regije…

Izvor: Al Jazeera