Infografika: ‘The Beast’ – neprobojna limuzina američkog predsjednika

Automobil koji je po specijalnoj narudžbi napravio američki proizvođač General Motors košta više od 1,5 miliona dolara i težak je približno devet tona.

Ako treba i odgovoriti na napad, u "Zvijeri" se nalaze pumparice-sačmarice, dok su naprijed montirani rezervoari suzavca (Reuters)

Kud god krene predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, njega obavezno prate dvije njegove “Zvjeri”.

Ne, nije riječ o nekim komandosima ili specijalcima, već je to predsjednička limuzina (prava i ‘mamac’, dakle dva primjerka) koja već godinama nosi nadimak “Beast”.

Riječ je o vozilu koje je po specijalnoj narudžbi napravio američki proizvođač General Motors i navodno košta više od 1,5 miliona dolara. Prvi put se na cesti pojavio 24. septembra 2018. godine kada je tadašnji predsjednik Donald Trump putovao u New York.

Poznavatelji automobilske industrije navode kako su pri pravljenju ovog vozila korišteni segmenti drugih automobila koji nose oznaku Cadillac, no ono što ga zaista izdvaja od svih drugih četverotočkaša je njegova oprema i materijali od kojih je napravljen.

Vrata iste težine kao u Boeinga 757

Tako, na primjer, “Beast” u sebi ima mašinu za održavanje osobe u životu, rezerve krvi iste krvne grupe kao što je predsjednik, vlastite izvore kisika, direktnu vezu sa potpredsjednikom i Pentagonom… Motor je “upakovan” da može izdržati hemijske i biološke napade, dok su gume sa kevlarom i mogu i dalje poslužiti svrhi čak i ako je jedna od njih probušena.

Vrata su u toj mjeri ojačana i zadebljana (15-20 centimetara debljine) da imaju istu težinu kao ona na avionu Boeing 757, stakla su iz više slojeva (debljina oko 10 cm), naravno neprobojna na metke, a podvozje vozila je otporno na eksplozije te je “Beast” bukvalno neprobojna.

Navodno, čak i ručke za otvaranje vrata mogu biti ispunjene električnom energijom, pa neželjeni putnici lako na taj način ostanu šokirani.

Ako treba i odgovoriti na napad, u “Zvijeri” se nalaze pumparice-sačmarice, dok su naprijed montirani rezervoari suzavca.

Ovaj automobil težak je približno devet tona.

Karakteristike motora nikad nisu objavljene, ali je poznati da predsjedničko vozilo, zbog svoje težine, ne može ići više od 100 kilometara na sat.

Kennedyjev Lincoln najskuplji

Iako se cijena od 1,5 miliona dolara čini visokom, ovo nije najskuplji ikada predsjednički automobil.

(Reuters)

Bez premca je legendarni Lincoln Continental iz 1962. godine u kojem se vozio John F. Kennedy.

Ako se uračuna inflacija i svi ostalih faktori, to vozilo košta 1,74 miliona.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

U Beogradu se čuva pet automobila koje je koristio Josip Broz Tito.Četiri Mercedesa i Rolls Roycea. O njima brine Garda Vojske Srbije.Svaki od rijetkih primjeraka je dio historije bivše republike.Korišteni su za službene posjete i prijeme visokih dužnosnika.Iako su neki prozivedeni ‘60-ih godina prošlog stoljeća, automobili su i dalje u voznom stanju, u što se […]

Published On 21 May 2016
Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO