Interaktivno: Kina najveći ulagač u nuklearnu energiju

Danas 33 države imaju aktivne nuklearne reaktore, ali ih samo 14 još uvijek aktivno ulaže u tehnologiju.

Kina koristi nuklearnu energiju od ranih 1990-ih i trenutno su aktivna 52 reaktora, od čega je 39 aktivirano u proteklih 10 godina (Reuters)

U 2021. godini, u svijetu je aktivno 415 nuklearnih reaktora – 22 manje nego prije 10 godina, pokazuje izvještaj ‘World Nuclear Industry Status Report’.

Danas 33 države imaju aktivne nuklearne reaktore, ali ih samo 14 još uvijek aktivno ulaže u tehnologiju.

Među ‘ulagačima’ su i nove članice nuklearnog kluba – Bjelorusija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

U svijetu su u izgradnji 53 nuklearna reaktora, oko polovice od toga u Kini i Indiji.

Najbrže rastući program nuklearne energije je ujedno i najmlađi – Kina koristi nuklearnu energiju od ranih 1990-ih i trenutno su aktivna 52 reaktora, od čega je 39 aktivirano u proteklih 10 godina.

Japan ugasio najviše reaktora

Sjedinjene Američke Države su i dalje broj jedan u svijetu sa 93 operativne nuklearne elektrane. U proteklih 10 godina ugašeno ih je 11.

Iako je smanjila broj, američki program nuklearne energije se i dalje vodi kao aktivan, kao i japanski, koji je ugasio ubjedljivo najviše elektrana u proteklih 10 godina – 39. Japan trenutno ima još devet aktivnih nuklearnih elektrana, ali se očekuje da će uskoro i zvanično objaviti obustavu izgradnje novih nuklearnih postrojenja.

Dosad su samo tri države, koje su ranije imale nuklearne reaktore, u potpunosti ugasile sve svoje reaktore, to su – Italija 1987., Kazahstan 1998. i Litvanija 2009. godine.

U interaktivnoj mapi istražite koje sve države imaju nuklearne reaktore i koliki broj.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO