Mapa: Najbrži i najsporiji internet u svijetu

Prosječna brzina fiksnog interneta u svijetu u oktobru iznosi 113.25 Mbps, dok je prosjek brzine mobilnog interneta 63,15 Mbps.

(Al Jazeera)

Brzina interneta umnogome zavisi od uređaja koji koristite i gdje se u svijetu nalazite, pokazuju rezultati Speedtest Global Indexa, koji koristi podatke stotina miliona ljudi, u više od 190 zemalja, za mjerenje fiksnih i mobilnih veza.

Važno je razumjeti ključne faktore koji utiču na brzinu interneta u nekoj državi. Uopšteno govoreći, brzina interneta zavisi od:

  • Infrastrukture ili vrste kablova (bakrenih ili optičkih) koji se koriste za podršku internet usluzi. Tipično, što je novija infrastruktura, to je brža veza.
  • Blizina podmorskih kablove je važna, jer masivni podmorski optički kablovi prenose oko 97 posto svjetskih komunikacijskih podataka.
  • Veličina zemlje, jer utiče na to koliko košta nadogradnja infrastrukture. Što je država manja, to je jeftinije nadogradnja kablova.
  • Investicije čine razliku, odnosno koliko vlada neke zemlje daje prioritet dostupnosti interneta.

Naravno, i drugi faktori mogu uticati na brzinu interneta u zemlji, kao što su vladina regulativa i namjerno ograničavanje propusnog opsega, što je slučaj u zemljama poput Turkmenistana.

Monako najbrži, Kuba najsporija

Prosječna brzina fiksnog interneta u svijetu u oktobru iznosi 113.25 Mbps, dok je prosjek brzine mobilnog interneta 63,15 Mbps.

Kada je riječ o najbržem fiksnom pristupu, Monako je na prvom mjestu, sa brzinom preuzimanja od 261,82 Mbps, što je više nego dvostruko od globalnog prosjeka.

Na suprotnom kraju spektra, Kuba ima najsporiji fiksni pristup, sa brzinom od 4,01 Mbps. Uz loše vladino finansiranje, Kuba takođe ima ograničen pristup podmorskim kablovima. Dok je većina zemalja povezana s nekoliko, Kuba je povezana samo s jednim.

Izvor: Al Jazeera