Infografika: Najbogatije porodice na svijetu

Kako je pandemija preoblikovala način na koji živimo i radimo, 25 najbogatijih porodica na planeti dodalo je 312 milijardi dolara u svoja kolektivna bogatstva.

Prema Bloombergovoj listi, tri američke porodice su na vrhu najbogatijih porodica na svijetu.

Prve dvije – porodica Waltons i Mars – proizvode robu široke potrošnje (Walmart i Mars), dok je porodica Koch na trećem mjestu više industrijski klan i upravlja velikim brojem kompanije.

Uspjeh Walmarta – korporacije koja posjeduje lanac hipermarketa, robnih kuća i prodavnica – zadržala je porodicu Walton iz Arkansasa, sada u trećoj generaciji, bogatijom od Jeffa Bezosa i Elona Muska, dva mega-milijardera današnjice, i 100 milijardi ispred druge najbogatije dinastije – porodice Mars, pokazuje Bloombergov Indeks milijardera.

Velike zarade u doba korone

Imovina porodice Walton iznosi 238 milijardi dolara, dok je porodica Mars zaradila bogatstvo od 142 milijarde dolara od svog carstva brendova kao što su Milky Way, Snickers, M & M's, Twix i Wrigley žvakaće gume.

Dvije porodice bile su među najvećim dobitnicima u prošloj godini jer su vlade i centralne banke preplavile ekonomije gotovinom, što je potaknulo procvat e-trgovine, prodaju ‘hrane za utjehu’ (comfort food) i potrošnju na kućne ljubimce.

Ali ove dvije porodice nisu bile same. Kako je pandemija preoblikovala način na koji živimo i radimo, 25 najbogatijih porodica na planeti dodalo je 312 milijardi dolara u svoja kolektivna bogatstva, što je povećanje od 22 posto od prošlog augusta, piše Bloomberg.

Na Bloombergovoj listi našle su se kompanije i porodice iz cijelog svijeta i različitih industrija. Povećanje internetskog trgovanja podignulo je vrijednost kompanije Fidelity Investments koja je u vlasništvu porodice Johnson.

Najbogatija azijska porodica, Ambanis, imala je koristi od prelaska na ‘zeleno’ i digitalno, dok su porodice koje upravljaju luksuznim brendovima, iako su na početku najviše strahovale, na kraju najviše povećale svoja bogatstva.

Iz Bloomberga naglašavaju da spisak ne uključuje milijardere prve generacije i da nije konačan – bogatstva nekih porodica, poput Rockefellerovih, toliko su rasprostranjena da je teško pratiti njihovu imovinu.

U interaktivnoj infografici prikazano je deset najbogatijih porodica na svijetu.

Izvor: Al Jazeera