Infografika: Koliko smo blizu vakcini protiv COVID-a 19?

Trideset kandidata za vakcinu je u kliničkoj fazi testiranja (Reuters)

Naučnici širom svijeta u utrci su za razvoj vakcine protiv korona virusa, a Svjetska zdravstvena organizacija prati razvoj 169 kandidata.

Proizvodnja vakcine u normalnim uslovima zahtijeva godine testiranja, ali u uslovima trenutne pandemije čovječanstvo i naučnici se nadaju da bi spremnu vakcinu mogli imati za 12 do 18 mjeseci od početka istraživanja u januaru, kada su naučnici po prvi put uspjeli dešifrirati genom SARS-CoV-2 virusa.

Prema izvještaju SZO-a ažururiranom 20. augusta u svijetu je 30 kandidata za vakcinu u kliničkoj evaluaciji, što znači da se testiraju na ljudima, dok ih je 139 u pretkliničkim istraživanjima.


Povezane

Pojedini virolozi smatraju da bi upotreba ruske vakcine mogla izazvati mutaciju korona virusa.  Ruski zvaničnici tvrde da je ona sigurno i učinkovita, iako nije prošlo sve faze testiranja. Ali, pojedini naučnici ipak navode da bi mutacije zbog korištenja djelomično učinkovite vakcine, iako su rijetke, mogle pogodovati daljnjem razvoju pandemije. Jača vakcina virusu ostavlja manje prostora da nauči […]

Published On 22 Aug 2020
Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO