Infografika: Trump ili Biden?

Koronavirus u SAD-u uništava ekonomiju, odnio je više od 170.000 života i potkopava povjerenje nacije u vladine institucije na svakom nivou.

Kada se tome dodaju burni protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti, neredi predvođeni ljevicom, desničarske teorije zavjere i navodno miješanje Rusije, zemlja je to za koju se čini da je na većem rubu nego apokaliptičnih 1960-ih.

U središtu je magnat za nekretnine i iznenađujući pobjednik na izborima 2016., aktuelni predsjednik Donald Trump. Čovjek koji se hvali da se nikada ne umara od “pobjeda”, suočava se s potencijalnim porazom 3. novembra.

Njegov demokratski izazivač Joe Biden, koga Trump opisuje “slabim, pospanim i mentalno nesposobnim”, u anketama ima prednost pred Trumpom.

Trump ima 74, a Biden 77 godina – spoj dvojice starijih bijelaca koji se, čini se, ne mogu nositi s pokretima protiv rasizma i seksizma u 2020.

Jedan je milijarder i od rođenja ekstremno privilegiran, dok drugi s tri desetljeća u Senatu i dva potpredsjednička mandata u vrijeme Baracka Obame, utjelovljuje profesionalnog političara.

Trump za Bidena kaže da će Amerikance “odvesti radikalnoj ljevičarskoj rulji”.

Biden, jednako apokaliptičan, kaže da se bori za “dušu Amerike”.

Na dnu, ali ne i odbačen

Ankete daju prednost Bidenu na nacionalnom nivou, vodi i među neodlučnim saveznim državama pa čak i u republikanskim poput Teksasa. Demokrate, koji već kontroliraju Zastupnički dom, namjerili su se i na Senat.

Trump vodi zemlju usred masovne nezaposlenosti, potaknute zatvaranjem zemlje u pandemiji, rasnih nemira i rastuće krize povjerenja.

Dvije trećine Amerikanaca nema povjerenja u vodstvo Trumpa kada je u pitanju korona virus.

Trump je trenutno na 42 posto ukupne podrške, ali ipak niko ne odbacuje mogućnost njegovog reizbora. 

Omalovažavan kao klaun 2016, vješto je pobijedio sva najuglednija republikanska imena i osvojio predsjedničku nominaciju te na izborima pobijedio demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

Trump vjeruje da još uvijek ima tajni sastojak za pobjedu.

“Ne gubim, to su lažne ankete”, insistirao je Trump na Fox Newsu. “Bile su lažne 2016., a sad su još lažnije.”

Dva “nevidljiva” neprijatelja

COVID-19, koji Trump naziva “nevidljivim neprijateljem”, frustrirajuća je meta čovjeku koji se navikao baviti velikim, opipljivim objektima baveći se nekretninama.

No ima jednako poteškoća i s hvatanjem u koštac s Bidenom.

Demokrat vodi jedinstvenu kampanju iz svog doma u Delawareu, bez skupova, uz rijetke intervjue i još rjeđe konferencije za medije.

Umjesto da riskira, Biden se povukao, ignorira hešteg #HidenBiden i može promatrati kako se Trump sve dublje ukopava u nevolje od kojih je dobar dio i sam izazvao.

Prije COVID-a 19 i ekonomskog zatvaranja, Trump je držao korak, ali masovni skupovi, ključni za njegov politički identitet, prestali su se odvijati zbog zdravstvenih rizika.

Njegovo hvalisanje više ne pristaje zemlji pogođenoj smrću i ekonomskom krizom.

Trump, stjeran u kut, iznosi sve mračnija upozorenja o svom protivniku. Tvrdi da je Bidenova namjera “dokinuti američki način života”, a govorio je i da su u toku napori za “lažiranje izbora”.

Otišao je i korak dalje pa je na pitanje na Fox Newsu hoće li prihvatiti rezultate izbora i u slučaju poraza, kao što je i svaki predsjednik prije njega to učinio, rekao: “Vidjet ću”.

Izvor: Real Clear Politics i Agencije