Infografika: Američko oružje za kontrolu

Policijski službenici širom Sjedinjenih Američkih Država koriste raznovrsno oružje tokom protesta protiv sistemskog rasizma i policijske brutalnosti. George Floyd, 46-godišnji Afroamerikanac, preminuo je nakon što mu je bijeli policajac iz Minneapolisa klečao na vratu više od osam minuta. Kobni događaj izazvao je proteste širom zemlje, ali i svijeta. Većina protesta prošla je mirno, ali neki su bili i nasilni, uz podmetanje požara, pljačku i sukobe s policijom.

Vlasti su uvele policijski sat u desetine gradova širom SAD-a, najviše nakon ubistva Marthina Luthera Kinga 1968. godine.

 

Oružje protiv protesta

Iako se često opisuje kao nesmrtonosno, ovo oružje može ozbiljno ozlijediti, onesposobiti, pa čak i ubiti. Policija ga je koristila i protiv mirnih demonstranata, kao i novinarskih timova koji su pratili proteste.

 

Hemijski iritanti

Hemijski iritanti uključuju suzavac i biber-sprej, uzrokuju osjećaj žarenja, boli i upale disajnih puteva.

Stručnjaci za javno zdravstvo i zarazne bolesti usprotivili su se upotrebi hemijskih iritanata poput suzavca, kazavši u internet peticiji da bi mogli povećati rizik za COVID-19 „učinivši disajne puteve podložnijim infekciji“.

Budući da se hemijski iritanti šire njima mogu biti zahvaćeni prolaznici i pojedinci koji nisu ciljani.

Suzavac

Policija vrlo često koristi suzavac za rastjerivanje demonstranata. CS ili CN gas su hemijski praškasti spojevi koji se raspršuju iz boca. Proizvode osjećaj pečenja u očima i ustima koji onesposobljava.

 
Biber sprej i kuglice

Policija koristi biber sprej na demonstrantima ručnim raspršivačem ili projektilima. Iako je biber sprej po hemijskom sastavu drugačiji od suzavca, proizvodi slične reakcije: pečenje očiju i kože i suzenje očiju.

Policajci također ispaljuju biber kuglice –  male projektile koji sadrže hemijski iritant. Takvi projektili u sebi mogu nositi PAVA sprej, iritant sličan biber spreju, kao i CS gas. Kuglice se mogu ispaljivati iz lansera ili modificiranih pištolja za paintball.

 

Čime se brane demonstranti

Demonstranti su se na više načina branili od kemijskih iritanata poput suzavaca. Ponekad su bacali boce sa suzavcem natrag rukavicama, upotrebljavali saobraćajne čunjeve da bi zarobili suzavac kako se ne bi širio i potiskivali plin dalje od sebe puhačima lišća.

Demonstranti su koristili kišobrane kao štitove i umivali se mlijekom kako bi ublažili osjećaj pečenja od biber spreja.

Šta policija ispaljuje

Kinetički udarni projektili uključuju gumene, plastične, drvene i spužvene metke, koji se ispaljuju iz lansera i pušaka. Mogu biti ispaljeni pojedinačno kao i u rafalima, a mogu ozbiljno oštetiti ili prodrijeti pod kožu.

Istraživanje koje je 2017. godine objavio British Medical Journal su ozljede kinetičkih udarnih projektila uzrokovale smrt u 2,7 posto slučajeva.

Gumeni i plastični meci

Demonstrante su pogađali razne vrste gumenih, plastičnih i spužvenih metaka. Novinar Reutersa policija je pogodila 40mm plastičnim projektilima tokom protesta u maju.

Gradonačelnik Los Angelesa Eric Garcetti rekao je da će gradska uprava policije smanjiti upotrebu gumenih projektila tokom mirnih protesta.

Drveni meci

Demonstranti u Columbusu (Ohio) izvijestili su da su policijske snage na njih pucale drvenim mecima. Slike na društvenim mrežama pokazivale su drvene šipke za tiplove izrezane na male projektile veličine metka.

Policijska uprava Columbus potvrdila je da je ova sredstva koristila protiv demonstranata 30. maja.

Bombe s gumenim punjenjem

Demonstranti su prijavili i da je policija na njih bacala bombe s gumenim punjenjem, koje nakon eksplozije raspršuju gumene kuglice.

Osim gumenih kuglica, bombe mogu sadržavati hemijska sredstva ili eksplodirati jakom svjetlošću i zvukom.

Čime se brane demonstranti

Demonstranti su se također štitili od projektila noseći kacige. Neki su koristili stolove za piknik kao improvizirani štit.

Sredstva za dezorijentaciju

Dezorijentacijski uređaji, obično poznati kao bljeskalice ili omamljujuće bombe, eksplodiraju jakom svjetlošću i zvukom kako bi omamili i dezorijentisali demonstrante. Prilikom eksplozije u blizini mogu izazvati ozbiljne opekotine.

Napravljene kao konvencionalne bombe, bacaju se u gomilu. Snažan bljesak i glasan prasak mogu prouzrokovati privremenu sljepoću, privremeni gubitak sluha i gubitak ravnoteže. Dijelovi uređaja mogu letjeti kao šrapneli.

Washington, D.C | 31.maj

 

Od bijesa do reforme

Mnogi demonstranti i organizatori izrazili su potrebu da se bijes zbog Floydove smrti pretvori u obnovljeni pokret za građanska prava i traže reforme američkog krivičnog pravosudnog sistema.

Terrence Floyd, brat Georgea Floyda, obratio se na komemoraciji na otvorenom u Brooklynu, gdje su mnogi kleknuli u znak protesta i povikali: “Nema pravde, nema mira.”

Pozvao je okupljene da i dalje traži pravdu, ali da izbegavja nasilje, rekavši: “Moj brat nije bio za to.”

Izvor: Reuters