Infografika: Koliko su države uložile u spas svojih ekonomija?

Pandemija korona virusa i mjere zatvaranja širom svijeta uzrokovali su i veliki ekonomski pad, najveći još od 1930-ih. Broj nezaposlenih u SAD-u porastao je za 33 miliona od sredine marta, a EU je objavila kako će se njen kolektivni BDP ove godine smanjiti za 7,4 posto.

Vlade zemalja širom svijeta reagovale su ekonomskim paketima kako bi pokušale zaustaviti ekonomski kolaps. Ceyhun Elgin, profesor ekonomije na Univerzitetu Columbia, pratio je, zajedno sa svojim kolegama, odgovore u 166 različitih zemalja. 

SAD su do sada uložile oko 2.700 milijardi dolara, što je najviše novca i 13% njihovog ukupnog BDP-a, ali je, kada gledamo veličinu ekonomije pojedine zemlje, Japan izdvojio najviše, 21 posto BDP-a.

U regiji Slovenija je izdvojila 19,7 posto vrijednosti BDP-a i po tome je trenutno na trećem mjestu u svijetu, dok je na drugoj strani liste Sjeverna Makedonija za spas svoje ekonomije izdvojila 1,2 posto vrijednosti BDP-a.

U interaktivnoj mapi provjerite koliko su pojedine zemlje svijeta, u odnosu na veličinu njihove ekonomije (BDP), uložile u pakete mjera za spas svojih ekonomija pogođenih pandemijom korona virusa.


Povezane

Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO