Infografika: Oporavak svjetske ekonomije nakon Covida-19

Predviđa se kako će američka ekonomija u 2020, pasti za 5,9 posto (Reuters)

Pandemija korona virusa sa sobom nosi veliki broj smrtnih slučajeva u svijetu, koji i dalje raste, a neophodne mjere zaštite ozbiljno utiču na svjetsku ekonomsku aktivnost.

Međunarodni monetarni fond je promijenio svoju procjenu globalnog ekonomskog rasta, koja je u januaru iznosila 6,3 posto, tako da očekuju snažan pad od -3 posto, što je mnogo gore nego tokom finansijske krize iz 2008. i 2009. godine.

U scenariju koji predviđa završetak pandemije u drugoj polovini 2020. godine, MMF predviđa da će globalna ekonomija u narednoj godini rasti za 5,8 posto.

Predviđa se kako će američka ekonomija u 2020, pasti za 5,9 posto, a zemlje eurozone će proći mnogo gore sa padom većim od 7 posto.

Ukupan gubitak u svjetskom BDP-u tokom 2020. i 2021. zbog pandemijske krize mogao bi biti oko 9.000 milijardi dolara, što je ekvivalent ekonomijama Njemačke i Japana zajedno.


Povezane

Kakve bi posljedice nova recesija mogla ostaviti na svjetsku ekonomiju? U kojoj mjeri će se ona razlikovati od finansijske krize iz 2008. godine? Jesu li zemlje regije adekvatno odgovorile na goruće probleme privrede? Gosti Konteksta su Ljubo Jurčić, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i […]

Published On 10 Apr 2020
Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO