Infografika: Korona virus – egzodus iz Kine

Otkad je počelo širenje korona virusa u Kini, što je kao posljedicu imalo zatvaranje mnogih kineskih gradova, mnoge zemlje evakuirale su ili planiraju vratiti svoje građane s različitih lokacija u Kini.

Japansko Ministarstvo zdravstva 2. februara potvrdilo je tri slučaja korona virusa među evakuiranima iz kineskog grada Wuhana koji su još u karantinu. Svaka zemlja ima zasebne planove za evakuaciju, ali sve provode karantin do 15 dana kako bi spriječile širenje virusa.

Rusija, koja ima 4.300 kilometara kopnene granice s Kinom, izvijestila je o prva dva slučaja u prvoj sedmici februara, u Tjumenjskoj oblasti i Zabajkalskom kraju u Sibiru. U oba slučaja riječ je o kineskim državljanima. Moskva je već ograničila direktne letove za Kinu, dok su ruski vojni avioni evakuirali državljane te zemlje iz kineske pokrajine Hubei.

Posebno, 58 građana vraćeno je preko ruske granice na krajnjem istoku, kazale su lokalne vlasti.

Neke od tih evakuacija obavljene su privatnim i vojnim letovima, ali neke vlade organizirale su čarter-letove uz pomoć komercijalnih kompanija.

Logistika

Na čarter-letu Quantas Airlinesa prva 243 Australca napustila su Hubei. Osmosatno putovanje kući upotpunjeno je drugim vojnim letom do Božićnog otoka u Indijskom okeanu, južno od indonezijskog otoka Jave, nakon što je Australija odlučila iskoristiti objekte na tom otoku, koji su korišteni za smještaj hiljada izbjeglica između 2002. i 2018, kao karantin.

Francuski državljani, njih 64, smješteni su u karantin u odmaralištu Carry-le-Rouet ili na Francuskoj nacionalnoj vatrogasnoj akademiji blizu Aix-en-Provencea.

Iako je većina potvrđenih slučajeva korona virusa na kineskom kopnu, zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država i Australije zabranile su ulazak stranim državljanima koji su nedavno putovali u Kinu.

Da bi obuzdala širenje virusa, kineska vlada zatvorila je centralnu pokrajinu Hubei, u kojoj živi 60 miliona ljudi, i njen glavni grad Wuhan.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO