Mapa: Eksploatacija energije vjetra šansa za regiju

Gradnja kopnenih vjetroelektrana u Evropi mogla bi pokriti svjetske potrebe za energijom, pokazala je nova studija koju je objavio Svjetski ekonomski forum.

Istraživači britanskog Univerziteta Sussexa i danskog Univerziteta u Aarhusu razvili su tehnike mapiranja ukupnih potencijala kopnenih vjetroelektrana širom Evrope. Istraživanje pokazuje da bi Evropa mogla proizvoditi 100 puta više energije u odnosu na trenutnu proizvodnju kopnenih vjetroelektrana.

Mapa koju su kreirali istraživači s dva univerziteta prikazuje kako zemlje istočne Evrope nude najveći potencijal za eksploataciju energije vjetra.

Potencijali regije

Bosna i Hercegovina i Makedonija u grupi su zemalja s najvećim potencijalom za eksploataciju energije vjetra. U tim zemljama vjetropotencijal je procijenjen na više od 6,2 MW po kvadratnom kilometru.

Srbija, Albanija, Kosovo i Crna Gora iz vjetroelektrana bi mogli proizvesti između 4,5 i 6,2 MW po kvadratnom kilometru.

Hrvatska i Slovenija svrstane su u grupu zemalja koje mogu proizvesti od 1,2 do 1,9 MW električne energije iz vjetroelektrana po kvadratnom kilometru.

Istraživanje pokazuje da je 46% evropskog kopna pogodno za izgradnju vjetroturbina nakon izuzimanja urbanih sredina, vojnih postrojenja i drugih područja nepogodnih za eksploataciju vjetra.

Ako bi taj potencijal bio potpuno iskorišten, Evropa bi mogla pokriti potrebe cijelog svijeta za energijom, i to do 2050.

Izvor: Al Jazeera