Analiza: Je li Sukhoi Su-57 ‘ubica’ F-35?

Nakon puno odgađanja, početkom ovog mjeseca počela je serijska proizvodnja prvog ruskog borbenog mlažnjaka pete generacije – Sukhoi Su-57.

Prema ugovoru od prošle godine, dogovorena je proizvodnja 76 primjeraka ove letjelice, a prvi od njih će stupiti u službu prije kraja 2019. godine.

Premda je prvi prototip poletio prije skoro 10 godina, Rusija je tek pokrenula proizvodnju nadzvučnog borbenog lovca sa „stealth“ tehnologijom koji bi po mnogima trebao biti žestoka konkurencija američkim rivalima F-22 i F-35.

„Iako su mnogi skloni da Sukhoi Su-57, koji je zaista najavio izvanredne performanse, unapred deklarišu kao ‘ubicu’ američkih F22 i F35, stvarnost je malo drugačija, Kako trenutno stvari stoje, još uvek govorimo ‘najavio’, ali ne baš i demonstrirao“, kaže za Al Jazeeru Aleksandar Uglješić, bivši pilot i glavni urednik portala dmotion.rs.

Propast MiG-a

Podsjeća kako je priča o razvoju ovog tipa aviona u Rusiji počela dosta ranije, ali je bilo dosta problema.

Prvenstveno defanzivna rola

Sagovornik Al Jazeere Uglješić ukazuje kako će Su-57 imati nešto drugačiju ulogu od očekivane.

„Iako brojni analitičari smatraju Su-57 klonom F22 i F35, koji su definisani kao ofanzivna i defanzivna borbena sredstva, čini se da je ruska borbena doktrina objavljena 2014. za Su-57 predvidela prvenstveno defanzivnu ulogu.“

On dalje objašnjava kako će to biti uloga podrške kopnenim trupama, „što znači da bi se pored oznake F (Fighter), ovom dvomotornom jednosedu mogla dodeliti i oznaka A (Attack)“.

„Nedavno su se pojavile i informacije da Rusija priprema unapređene rakete vazduh-voda, namenjene upravo za Su-57 koji bi po tome dobio i protivbrodsku ulogu“.

„Razvoj višenamenskog dvomotornog borbenog aviona, pete generacije, koji bi trebao naslediti Su-35, počeo je još 2002. godine, kada je i konkurentska kompanija MiG po konkursu još iz 1990. pokušala razvoj svog aviona pete generacije“, ističe.

Uglješić nastavlja kako je „tehnološki demonstrator MiG 1.44 imao je izvesne elemente lovca pete generacije“.

„Ali, brojna odlaganja i na kraju kolaps MiG-a, doveli su do otkazivanja projekta, započinjanja Pak Fa programa aviona pete generacije koji bi bio pandan Eurofighter Typhoon-u i F-22 Raptoru.“

Ni Su-57 nije prošao bez problema i odlaganja tokom razvoja.

„Iako je prvi let najavljen za kraj 2007. godine, nije poleteo pre 2009. ali je činjenica da je svojim dizajnom ponovo iznenadio zapadne sile, kao što su to pre njega uradili i Mig 29 i Su-27.“

Krupan finansijski zalogaj

Razvoj borbenog aviona nove generacije krupan je finansijski zalogaj, pa i za velesile kao što je ruska vojna administracija.

„Toliko je krupan da je Rusija potražila i našla partnera u razvoju ovog aviona i to u Indiji. Ugovorom su se države obavezale da će uložiti po šest milijardi dolara, u avion koji će efikasno služiti narednih 35 godina. Po ovom ugovoru, trebalo je biti proizvedeno 250 letilica za Rusiju i 144 za Indiju“, govori naš sagovornik, te nastavlja:

„Međutim, Indija se iz deala povukla 2018. zbog toga što je Rusija odbila da preda osnovne kodove za kompjuter kontrole leta i kompjuter zadataka državnoj kompaniji HAL (Hindustan Aeronautics Limited), koja je bila zadužena za svoj deo razvoja Su-57. Bez ovih kodova, Indija praktično ne bi bila u mogućnosti da sama unapređuje i dalje razvija sopstvene avione, a da ne pita Rusiju.“

„Štaviše, tokom 10 godina zajedničkog rada, dolazilo je do brojnih neslaganja partnera. Nakon ispitivanja T50, Indija je tražila više od 40 izmena, zbog nezadovoljstva i neispunjavanja očekivanih ciljeva po pitanju pogonskih grupa, ‘stealth’ osobina, odnosno nevidljivosti za radare, kao i nosivosti naoružanja i ubojitih sredstava“, ističe Uglješić.

Rusija sada ponovo pokušava da uspostavi odnose sa Indijcima, nudeći im da kupe Su-57 po povoljnijim uvjetima.

Tu se ne završavaju glavobolje finansijske i proizvodne prirode jer je ranije bilo predviđena daleko veća „domaća“ kupovina.

„A od plana o proizvodnji 250 komada za Rusko vazduhoplovstvo nema ništa. Tek nedavno je predsednik Rusije Vladimir Putin odobrio kupovinu i to samo 76 komada.“

Problem zvani motor

Prije ove porudžbine napravljeno je tek desetak primjeraka Su-57, koji su korišteni za ispitivanja i demonstracije i vođeni su kao prototipovi. Uglješić ističe kako i taj podatak ipak treba uzeti sa rezervom.

Vratimo se samom avionu, njegovim karakteristikama. Sagovornik Al Jazeere smatra kako je Su-57 „po svim osnovama krupan zalogaj“.

„Ovo je, zapravo, prvi ruski ‘stealth’ avion, odnosno avion sa minimalnim radarskim odrazom. Deklarisan je kao avion pete generacije. To znači da, generalno, pored nevidljivosti za radare, treba da ima krstareću brzinu od jedan mah i više (Supercruise), ima sopstveni moćan radar i sposobnost da prima i šalje podatke kada je umrežen sa prijateljskim jedinicama“, objašnjava.

PAK FA, T-50, Su-57…

U specijaliziranim tekstovima, analizama, komparacijama često se koriste i druge oznake za Su-57.

Naš sagovornik objašnjava situaciju sa skraćenicama:

„Kada se pominje Su-57, često se nailazi i na oznake PAK FA i T50. PAK FA (Перспективный авиационный комплекс фронтовой авиации ) je zapravo skraćenica za namenu, ne čak ni samog aviona, nego sistema odbrane koji bi trebao da čini. T50 je interna oznaka u Sukhoi dizajn birou, i koji se prvi pojavio u javnosti, i de facto, radi se o Su-57 koji je upravo krenuo u serijsku proizvodnju.

Uglješić ističe kako je prisutan, iako je krenula serijska proizvodnja, jedan jako veliki problem.

„Jedan od problema sa kojima se još uvek susreće Su-57 su motori. Za sada još uvek koristi modifikovane Saturn AL-41F-1 motore, kakvi se nalaze u Su-35. Prema opštem mišljenju, ovi motori nemaju dovoljno potiska i samo su prelazno rešenje dok ne budu gotove Izdeliye 30 pogonske grupe, čiji su letni testovi, sa zakašnjenjem, počeli 2017. godine, a za serijsku proizvodnju trebali bi biti spremni 2025.“

„Tek uz Izdeliye 30, Su-57 će imati projektovanu brzinu preko dva maha, i ‘Supercruise’ krstareću brzinu sa suvim potiskom od 1,3 maha. Takođe, Izdeliye 30 motori će imati 3D vektorišući potisak neophodan za očekivane manevarske sposobnosti Su-57“, navodi sagovornik Al Jazeere i dodaje:

„Sve skupa, narednih 6-7 godina, moraće da se zadovolji Saturn AL-51F-1 pogonskim grupama koje su na raspolaganju, a koje će biti zamenjene kada nove budu proizvedene.“

Kako će se nositi sa zapadnim izazivačima?

„Iako su zapadni analitičari skloni potcenjivanju istočnih rešenja, za sada ipak priznaju da bi Su-57 bio ozbiljan oponent za F-22 i F-35, ukoliko bi im se putevi ikada ukrstili. A ne treba zaboraviti ni da su ti analitičari dovoljno puta u istoriji bili ‘iznenađeni’, pa njihove stavove uvek treba uzeti i sa izvesnom rezervom“, odgovara Uglješić.

Izvor: Al Jazeera