Da li je Biblija razlog za odustajanje od novih tarifa Kini?

Povećanje tarifa na kinesku robu moglo bi dovesti do značajnog poskupljenja i nestašice Biblije u SAD-u.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je da za sada neće uvoditi dodatne carine na proizvode vrijedne milijarde dolara kojima je ranije zaprijetio Kini.

“Zastajemo s carinama, a oni će kupovati poljoprivredne proizvode”, kazao je Trump.

Mjere kojima je Trump prijetio obuhvatile bi knjige i ostali štampani materijal. Od eskalacije sukoba strahovali a su finansijska tržišta, kompanije i poljoprivrednici.

Kršćanski izdavači u SAD-u upozorili su da bi se to moglo pretvoriti u “porez na Bibliju”. Da li je njihovo upozorenje dovelo do odustajanja od novih tarifa?

“Vjerujemo da Administracija nije svjesna potencijalnog negativnog utjecaja predloženih tarifa na izdavačku industriju generalno i da nikada nije namjeravala nametnuti ‘poraz na Bibliju’ za pripadnike religijskih organizacija”, naveo je u pisanoj izjavi Mark Schoenwald, predsjednik HarperCollins Christian Publishing.

On dodaje da propovjednici, crkve, neprofitne organizacije i druge religijske organizacije, više ne bi mogle priuštiti Biblije i obrazovne materijale koji su im potrebni za educiranje drugih.

Najveća štamparija Biblije na svijetu

Washington je uveo takse od 25 posto na uvoz 250 milijardi dolara vrijedne kineske robe i zaprijetio uvođenjem carina na proizvode vrijedne 300 milijardi dolara, čime bi bio obuhvaćen praktično cio izvoz Kine u SAD.

Više od 100 miliona primjeraka Biblije godišnje štampa se u Kini, navode iz Udruge kršćanskih evangelističkih izdavača. Od toga se 20 miliona distribuira u SAD-u.

Složen način štampe Biblije zahtijeva tanak papir, kožni šiveni uvez, stranice u boji i mape. Većina štamparija izvan Kine ne posjeduje ovu tehnologiju.

Najveća štamparija svete knjige kršćana nalazi se u Nanjingu, u državi koja je zvanično ateistička.

“Ova izdavačka kuća počela je izdavati Bibliju 1987. godine, samo nekoliko godina nakon što je Komunistička partija odustala od misije da uništi religiju. Danas je ova kompanija dokaz da se od religije može dobro zaraditi. To je proturječnost koja je moguća jedino u modernoj Kini”, javlja Al Jazeerin reporter Adrian Brown.

Izdanja se štampaju na 90 jezika – od arapskog do ruskog – a zbog velike potražnje, proizvodni pogon radi 24 sata dnevno.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Bivši američki državni sekretar Rex Tillerson opisao je probleme u radu u Trumpovoj administraciji i, kako kaže, “neugodne susrete” s predsjednikovim zetom i savjetnikom Jaredom Kushnerom. U svjedočenju iza zatvorenih vrata pred kongresnim odborom o 13 mjeseci svog mandata, otkrio je da nije imao uvid u mnoge diplomatske aktivnosti aktuelne administracije.

Published On 28 Jun 2019
Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO