Infografika: Aviokompanije koje lete u najviše zemalja

Turkish Airlines je prva aviokompanija na svijetu po broju zemalja u koje leti. Druga je njemačka Lufthansa Group, treći Air France, četvrti Qatar Airways, a Emirates peti.

Kompanija Turkish Airlines preko svojih čvorišta povezuje više od 300 destinacija u 121 zemlji svijeta, podaci su portala flight-delayed.co.uk.

Emiratski avioprijevoznik saobraća u 77 zemalja i nalazi se ispred British Airwaysa po broju prevezenih putnika.

Qatar Airways saobraća sa Međunarodnog aerodroma Hamad u Dohi i zabilježio je snažan rast proteklih desetljeća. Nacionalna kompanija Katara osnovana je 1993. godine. Nedavno se pridružila Oneworld alijansi i omogućava putnicima pristup svakom kutku planete.

Francuski nacionalni avioprijevoznik saobraća u 85 država, uglavnom sa dva pariška aerodroma – Charles de Gaulle i Paris Orly.

Na drugom mjestu liste se nalazi Lufthansa Groups sa 105 zemalja. Ta kompanija je 2017. godine pretekla Ryanair na listi najvećih avioprijevoznika u Evropi. U njenoj floti lete avioni brojnih kompanija, među kojima su Lufthansa, Eurowings, Swiss Air, Brussels Airlines i Austrian Airlines.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, na svijetu ima 195 zemalja. Turkish Airlines leti u 121, što čini 62 posto ukupnog broja. Novo čvorište, Međunarodni aerodrom Istanbul, postat će najveći i najposjećeniji aerodrom na svijetu. Ta kompanija prevozi blizu 60 miliona putnika flotom od 300 aviona.

Izvor: Al Jazeera