Infografika: Smrt na Berlinskom zidu

Srušen u euforičnom raspoloženju u novembru 1989, Berlinski zid godinama je bio mučan simbol podjele Njemačke i obilježje sukoba između sovjetskog bloka i zapada.

Gradnja zida započela je 13. augusta 1961, a izgrađen je kako bi se zaustavio egzodus Nijemaca s istoka na zapad (tri miliona ljudi od 1945. do 1961.). Ukupna mu je dužina bila 155 kilometara. Od toga su 43 kilometra zida presjekla Berlin u smjeru sjever-jug, a s još 112 kilometara grad je izoliran od ostatka DDR-a.

U većem dijelu zid se sastojao od 3,6 metara visokog armiranog betona s uglančanim cilindričnim vrhom kako bi se u startu obeshrabrili pokušaji penjanja preko njega.

Iza istočne strane zida bio je i brisani prostor, “pojas smrti”, koji je istočnonjemačkim stražarima omogućio nesmetanu liniju vatre na bjegunce u pokušaju približavanja zidu.

Tunel 57

U 28 godina postojanja zida bilo je mnogo pokušaja bijega na zapad, često fatalnih. Pretpostavlja se da je ondje između 1961. i 1989. stradalo 140 ljudi, ali tačan broj nije poznat.

No, bilo je i mnogo uspješnih pokušaja. Najpoznatiji prolaz bio je “tunel 57”, nazvan tako jer je njime u oktobru 1964. na zapad pobjeglo 57 ljudi. Prokopali su ga studenti sa zapada, bio je dug 140 metara, počevši iz podruma napuštene pekare nedaleko od zapadne strane zida.

Zid je stajao 28 godina, dva mjeseca i 28 dana.

Izvor: Chronik der Mauer / Agencije


Povezane

Njemačka se sprema obilježiti 30. godišnjicu rušenja Berlinskoga zida. Više od dva desetljeća dijelio je Istočnu od Zapadne Njemačke i glavni grad Berlin. Građani dobro pamte to vrijeme, no i danas se pitaju – kako je tadašnja država tako brzo i iznenada otvorila granice, iako je znala da taj čin neće preživjeti.

Published On 06 Nov 2019

Njemačka 9. novembra obilježava 30. godišnjicu rušenja Berlinskog zida, događaja koji je doveo do ujedinjenja zemlje. Ipak, mnogi se danas pitaju da li je ujedinjenje bilo uspješno. Ekonomske razlike između istoka i zapada su gotovo iščezle, ali politički jaz, čini se, nikada nije bio veći.

Published On 07 Nov 2019
Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO