Mapa: Migracije odnose sela i gradove u regiji

Hrvatski mediji su ovog ljeta objavili procjenu da je broj stanovnika Hrvatske pao ispod četiri miliona, odnosno da u toj zemlji živi oko 155.000 manje nego tokom popisa 2011. godine.

Iz Hrvatske je tokom prošle godine u inozemstvo iselilo više od 47.000 ljudi, dok je u Hrvatsku iz stranih zemalja doselilo nešto više od 15.000 ljudi, što znači da je Hrvatska samo zbog migracija stanovništva u 2017. godini ostala bez gotovo 32.000 stanovnika, odnosno grada veličine Koprivnice.

Najviše doseljenih osoba u Hrvatsku je došlo iz BiH, njih 31,8 posto, dok je Njemačka na prvom mjestu kad se gleda broj odseljenih, tamo je od ukupnog broja otišlo njih 61,4 posto, objavio je prošlog mjeseca Državni zavod za statistiku.

Prema podacima Američke centralne obavještajne agencije (CIA), najbolji saldo u Evropi bilježi Luksemburg, gdje je u prošloj godini na hiljadu stanovnika ušlo 15,5 migranata.

Moldavija bilježi najveći egzodus sa 9,7 stanovnika manje na hiljadu.

Jedina zemlja regije koja bilježi pozitivan saldo je Slovenija (0,4), a najviše stanovnika (3,3) je napustilo Albaniju, podaci su CIA-ine World Factbook stranice.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO