Infografika: Koliko sportisti zarađuju od sponzora

Kada je na početku ovogodišnjeg Wimbledona Roger Federer zakoračio na centralni teren iznenadio je mnoge. Po prvi put u svojoj profesionalnoj karijeri 36-godišnji Švicarac nosio je opremu koja nije Nike. Tradicionalnu bijelu opremu najboljeg tenisera svijeta svih vremena kreirao je japanski brend Uniqlo.

Iako je na zalasku karijere, japanska kompanija potpisala je sa Federerom ugovor prema kojem će mu u narednih 10 godina za svaku biti isplaćeno 30 miliona dolara.

Ugovori sa kompanijama kao što su Mercedes-Benz, Rolex, Moet & Chandon, Jura, Wilson i ostali donijeli su Švicarcu u posljednjih godinu dana 65 miliona dolara, dok je igrajući tenis za isti period zaradio 12,2 miliona dolara.

Drugi na listi sportista koji, prema Forbesu, najviše zarađuju od sponzorskih ugovora je NBA zvijezda LeBron James. Reklamirajući Nike, Coca-Colu (Sprite), Beats By Dre, Kia Motor, Intel i Blaze Pizza inkasirao je 52 miliona dolara u proteklih 12 mjeseci.

Osvajač pet Liga prvaka i pet puta proglašavan najboljim fudbalerom svijeta Cristiano Ronaldo je na ovoj listi zauzeo treće mjesto, a sponzorskim ugovorima sebi je obezbijedio 47 miliona dolara u prethodnih godinu dana. Njegov doživotni ugovor s Nikeom vrijedan je više od milijardu dolara a zaštitno lice je i Herbalifea, EA Sportsa i American Touristera.

Izvor: Forbes