Mapa: Koje su države centralizovane oko glavnog grada?

Metropolitansko područje je područje odnosno regija koja se sastoji od gusto naseljenog urbanog jezgra i rjeđe naseljenih okolnih područja, uključujući industriju, infrastrukturu, i stambene blokove.

Ono uključuje jednu ili više urbanih sredina, kao i satelitske gradove, gradove i ruralna područja koja su društveno-ekonomski vezana za urbana jezgra.

Istražili smo koliki postotak ukupnog stanovništva evropskih država živi u metro području prijestolinica.  Što je postotak viši, to je država više centralizovana oko glavnog grada. Manje države očekivano prednjače, pa tako u glavnom gradu Malte – Valeti živi 90 stanovništva, u Luksemburgu 76 posto, dok u islandskom Rejkjaviku živi 65 posto ukupnog stanovništva.

U Zagrebu živi 27 posto ukupne populacije Hrvatske

Ipak, u nekim velikim državama, kao što su Francuska ili Ujedinjeno kraljevstvo, jako veliki postotak ukupne populacije živi u glavnim gradovima.

U regiji, Crna Gora i Hrvatska najviše su centralizovane oko glavnog grada. U Podgorici živi 27 posto svih stanovnika Crne Gore, isti je postotak za Zagreb u Hrvatskoj. U Beogradu živi 24 posto ukupnog stanovništva Srbije a u metro području Sarajeva 16 posto stanovnika Bosne i Hercegovine.

Detaljnije istražite u mapi.

Izvor: Statistički zavodi, Jakub Marian, agencije