Putevi BiH i Srbije najgori u regiji

Hrvatska je najbolje rangirana zemlja regije na svjetskoj listi najboljih cestovnih infrastruktura, u konkurenciji 137 zemalja.

U izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma o globalnom istraživanju konkurentnosti, za razdoblje od 2017. i 2018, Hrvatska zauzima 19. mjesto sa 5,5 poena od mogućih 7.

U prvoj polovini zemalja po kvalitetu puteva nalaze se i Slovenija (51. mjesto) i Albanija (57).

Crna Gora zauzima 88. poziciju sa 3,5 poena.

Najlošije rangirane zemlje regije su Srbija, koja se ove godine našla na 100. mjestu sa 3,2 poena, te Bosna i Hercegovina na 109. mjestu sa 3,0 poena.

Najbolje su ceste u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i njihova ocjena je 6,4. Na drugom mjestu je Singapur, a na trećem Švicarska. Objema im je titula izmakla za 0,1 bod. Među najboljih deset su i Hong Kong, Holandija, Japan, Francuska, Portugal, Austrija i SAD.

Posljednje mjesto zauzima Mauritanija.

Izvor: Agencije


Povezane

Prvi je vikend skupljih cestarina na hrvatskim autocestama. Cijene su porasle u prosjeku deset posto, nakon što su u martu poskupjele pet posto. Zasad nema podataka o tome je li zbog poskupljenja dio građana prešao na državne ceste. No, pokazatelji upućuju na to da bi ovo mogla biti rekordna turistička sezona. Samo prošli vikend, prema podacima […]

Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO