Mapa: Zemlje regije najnesretnije u Evropi

Od 2012. godine Ujedinjeni narodi objavljuju globalni izvještaj o sreći stanovnika pojedinih zemalja u svijetu.

U ovogodišnjem istraživanju učestvovalo je 156 zemalja, a proveli su ga ekonomisti, psiholozi, analitičari i drugi stručnjaci iz raznih područja.

Oni su nastojali utvrditi koliko su sretni stanovnici pojedinih država, od kojih faktora to zavisi i kako se rezultati mogu iskoristiti za privredni napredak te zemlje.

Najgore rangirana zemlja regije u izvještaju “World Happiness Report 2018” jest Bosna i Hercegovina, koja zauzima 93. mjesto na globalnoj listi.

Nešto su bolje rangirane Makedonija (89), Hrvatska (82), Crna Gora (81) i Srbija (78). “Najnesretnija” zemlja u Evropi jest Albanija.

U regiji najsretniji ljudi žive u Sloveniji, koja je zauzela 51. mjesto, te na Kosovu, koje se nalazi na 61. mjestu ovogodišnje UN-ove liste.

Finska je ove godine zvanično rangirana na prvom mjestu, a na posljednjem je Burundi. Finska je ispred Norveške i Danske, nakon kojih slijede Island, Švicarska, Holandija, Kanada, Novi Zeland, Švedska i Australija.

Izvještaj čine rezultati ispitivanja građana u zemljama na rang-listi. Ispitanici su pozvani da odgovore na upitnik i ocijene od 1 do 10 kakav je stepen određenih faktora u zemlji u kojoj žive, a to su, između ostalog, saosjećanje, sloboda, velikodušnost, iskrenost i zdravlje.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO