Aerodromi u SAD-u: ‘Metak u cijevi’ u ručnom prtljagu

Vlasti su u protekloj godini pronašle rekordnih 3.957 komada vatrenog oružja na američkim aerodromima. To predstavlja povećanje za 17 posto u odnosu na 2016. godinu.

Ove podatke izdala je američka Uprava za sigurnost u saobraćaju, uz naglasak na činjenicu da je 84 posto pronađenog vatrenog oružja bilo napunjeno u trenutku pronalaska, dok je 34,8 posto imalo “metak u cijevi”. To znači da je svake sedmice u prosjeku presretnut 76,1 komad vatrenog oružja.

Od 2005. godine, otkad se vodi evidencija, broj pronađenih komada vatrenog oružja u konstantnom je rastu. Dok su 2007. u ručnom prtljagu putnika pronađena “samo” 803 komada vatrenog oružja, u protekloj je ta brojka iznosila blizu 4.000.

Najviše na aerodromu Hartsfield-Jackson

Vatreno oružje pronađeno je na 239 od ukupno 440 federalizovanih aerodroma, najviše na Međunarodnom aerodromu Hartsfield-Jackson u Atlanti (242). Međunarodni aerodrom Dallas Fort Worth na drugom je mjestu (211), na trećem je Interkontinentalni aerodrom “George Bush” u Houstonu (142).

Ipak, komadi vatrenog oružja nisu jedini opasni predmeti s kojima su se susretale službe sigurnosti na aerodromima. Prošle godine među konfiskovanim predmetima našli su se i dimne bombe, jedna šok-bomba, barut, replika samoubilačkog prsluka, mač u obliku štapa za hodanje, inertne ručne bombe, pa čak i inertni projektil haubice M107.

U grafici je prikazan broj komada vatrenog oružja pronađen u ručnom prtljagu.

Izvor: Transport Security Administration, Statista, agencije


Povezane

Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO