Infografika: Kolika su mjesečna primanja predsjednika zemalja regije

Prema posljednjim zvaničnim objavljenim podacima, najveću mjesečnu plaću u regiji ima predsjednik Slovenije Borut Pahor. Kako se navodi u njegovom imovinskom kartonu, dostavljenom Izbornoj komisiji, njegova mjesečna primanja iznose 3.322 eura.

Više od 3.000 eura iznose mjesečne plaće hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa navodi da Grabar-Kitarović ima neto plaću blizu 3276 eura, dok članovi Predsjedništva BiH u prosjeku zarađuju 3091 euro.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine navodi da članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić primaju 2.862, 2.874, odnosno 3.536 eura mjesečno.

Prema javnim podacima, predsjednik Srbije ima trostruko manju plaću od hrvatskih i bh. susjeda. Aleksandar Vučić mjesečno prima 1.083 eura, što je najmanja predsjednička plaća u regiji.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović mjesečno zaradi neto 2.423 eura, kosovski predsjednik Hashim Thaci 2.873 eura.

Manje od 2.000 eura mjesečno zarađuju predsjednici Makedonije Gjorge Ivanov (1.250) i Albanije Ilir Meta (1.425).

Ako predsjednička primanja poredimo s prosječnom plaćom u regiji, apsolutni su rekorderi predsjednik Kosova i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Plaća Hashima Thacija gotovo je osam puta veća od prosječne, a tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine primaju sedam puta više od prosjeka u toj državi.

Predsjednici Hrvatske, Makedonije i Slovenije primaju tri puta veću plaću od prosjeka u svojoj zemlji, dok predsjednik Srbije prima dvostruko više nego što iznosi prosječna plaća u Srbiji.

Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima, najviše su prosječne plaće u regiji u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera