Videopriča: Poruke mira na historijskim lokacijama

Učenice Međunarodne škole u Sarajevu žele pokazati da pomirenje nakon ratnih sukoba nije tek slovo na papiru.

Plesna tačka koja je počela među stećcima Zemaljskog muzeja u Sarajevu ideja je 12-godišnje učenice Juliette Dummel.

“Od početka življenja ovdje primijetila sam da se tri naroda nakon rata ne razumiju baš najbolje. Isti je slučaj bio nekad s Francuzima i Nijemcima, ali na kraju su se ipak sporazumjeli. U Bosni i Hercegovini okružena sam mnoštvom dobrih i ljubaznih ljudi i zato vjerujem da je takvo nešto moguće i ovdje”, rekla je ona.

Učenice su u performans uključile i ratne veterane koji su nekad bili na suprotstavljenim stranama, a danas su na istoj.

Ova je grupa, pak, vođena Julietteinom idejom, otišla korak dalje. Na simboličnim, historijski važnim gradskim lokacijama, u prisustvu ratnih veterana, žele prenijeti i njihovu poruku.

Na kraju su, kod Sebilja, sevdalinkom “S one strane Plive”, zajedno s horom Pontanima, u poruku pomirenja uključile Baščaršiju. 

Izvor: Al Jazeera


Povezane

O pomirenju nakon ratnih sukoba na tlu nekadašnje Jugoslavije mnogo se govori, iako konkretni potezi nerijetko ostaju tek slovo na papiru. Da je tako nešto, ipak, moguće i da na tome treba raditi, jedinstvenim performansom, u koji su uključile i ratne veterane, pokazale su učenice Međunarodne škole u Sarajevu.

Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO