Interaktivno: Aviosaobraćaj na rekordnom nivou u 2017.

Niskobudžetni avioprijevoznici su prevezli blizu 30 posto ukupnog broja u prošloj godini (EPA)

Globalni zračni saobraćaj je zabilježio u 2017. godini novi rekordan nivo, a motor rasta su ponovo bili niskobudžetni avioprijevoznici, izvijestila je Međunarodna organizacija civilne avijacije.

Prošle godine u zračnom saobraćaju je prevezeno 4,1 milijarda putnika, što je novi rekord i 7,1 posto više nego u godini ranije, objavio je ICAO, navodeći preliminarne podatke.

U 2016. godini saobraćaj je porastao za šest posto.

Niskobudžetni avioprijevoznici su prevezli blizu 1,2 milijarde putnika, ili oko 30 posto ukupnog broja u prošloj godini.

Taj sektor je “kontinuirano rastao brže od svjetskog prosjeka i njegov se tržišni udio nastavio povećavati, posebno u ekonomijama u nastajanju”, utvrdili su u ICAO-u.

Dodatno je rast potražnje za uslugama zračnog prijevoza podržao poboljšanje globalnih ekonomskih prilika, napominju.

Snažniji rast

Mjereno prihodom po putničkom kilometru, međunarodni putnički saoraćaj je u 2017. godini porastao za 8,0 posto, nakon 7,8-postotnog povećanja u prethodnoj godini, prema izvještaju ICAO-a.

Sve svjetske regije su bilježile snažniji rast, uz izuzetak Bliskog istoka, gdje ga je zakočila konkurencija među pojedinim čvorištima, niske cijene nafte i jaki dolar, te je kliznuo na 6,9 posto, sa 11,8 posto zabilježenih u godini ranije.

Kompanija OAG, lider u oblasti informacija iz sektora avijacije, objavila je listu najprometnijih avionskih linija u prošloj godini, kao i listu najdužih redovnih linija.

Prema podacima OAG-a, najprometnija linija je između korejskih gradova Seula i Jejua.

Tokom 2017. godine na toj relaciji obavljeno je 64.991 letova, odnosno blizu 178 letova dnevno.

Prošle godine obavljen je najduži komercijalni let na svijetu, na liniji između katarske prijestolnice Dohe i novozelandskog Aucklanda.

Let je trajao nešto više od 16 sati, a putnici su u letu iz Dohe prošli kroz čak 10 vremenskih zona, poletjevši u nedjelju ujutro 5. februara i sletjevši u ponedjeljak ujutro po novozelandskom vremenu.

Izvor: Al Jazeera