Interaktivno: Raste broj zaraženih malim boginjama

Italija i Rumunija zabilježile su najviše slučajeva infekcije malim boginjama (morbilama) u Evropi od početka do jula ove godine, ali i u većini evropskih zemalja zabilježen je rast broja oboljelih.

U odnosu na isti period 2016. godine, kada je u Evropi zabilježeno 2.004 oboljelih, ove godine je taj broj veći za više od četiri puta i iznosi 8.823.

Najveći broj zaraženih u regiji imala je Bosna i Hercegovina u kojoj je registrovano 16 zaraženih, dok Makedonija, Crna Gora i Albanija nisu imale zabilježenih slučajeva.

Procenat vakcinisane djece u regiji opada iz godine u godinu, a u Crnoj Gori je prvu dozu vakcine protiv ove bolesti primilo 47 posto djece što je znatno ispod prosjeka evropskih zemalja.

Male boginje jedan su od glavnih uzroka smrti kod male djece, iako je vakcina već godinama dostupna.

U 2015. godini zabilježeno je 134.200 smrti širom svijeta uzrokovanih ovim virusom, što je oko 36 smrtnih slučajeva svakodnevno ili 15 po jednom satu.

Vakcinacija protiv morbila smanjila je broj smrtnih slučajeva za 79 posto u periodu od 2000. do 2005. godine.

U 2016. godini 85 posto djece u svijetu primilo je jednu dozu vakcine protiv malih boginja prije prvog rođendana, u odnosu na 73 posto koliko ih je vakcinu dobilo 2000. godine.

Procjenjuje se da je u periodu od 2000. do 2015. vakcinacijom prevenirano 20,3 miliona smrti.

Izvor: WHO


Povezane

Zdravstveni radnici vakcine smatraju ključnim u prevenciji zaraznih bolesti. S druge strane, roditelji su pred dilemom da li vakcinisati svoju djecu ili ne. Imaju li tvrdnje o bolestima koje izazivaju vakcine realno uporište? Vakcinisati ili ne vakcinisati? O tome razgovaramo u Kontekstu s našim gostima. U Beogradu je specijalista epidemiolog i predsjednik nevladine organizacije Liga […]

Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO