Interaktivno: Raste broj civilnih žrtava američkih napada

Najmanje 484 civila najvjerovatnije je ubijeno u napadima koalicije predvođene SAD-om na pozicije pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Iraku i Siriji od početka operacije 2014. godine, saopćila je američka vojska u okviru mjesečnog ažuriranja ukupnog broja žrtava.

Navedeni broj stradalih, koji je manji nego što procjenjuju nevladine organizacije, veći je za 132 od prethodnog broja civilnih žrtava u izvještaju koji je objavljen 30. aprila.

Podaci s kojima raspolaže grupa Airwars pokazuju da je broj civilnih žrtava u Iraku i Siriji šest puta veći od onoga što je potvrdio Pentagon.

Grupa koja prati izvještaje o civilnim žrtvama u Iraku i Siriji, navodi da je u američkim napadima ubijeno 3.193 civila u periodu od augusta 2014. do juna 2017.

Rast broja žrtava koincidira s vojnim operacijama za zauzimanje iračkog grada Mosula, najvećeg uporišta ISIL-a i Raqqe, nezvanične prijestolnice ove oružane grupe.

Na osnovu podataka Koalicije predvođene SAD-om (CJTF-OIR), grupa Airwars je ustanovila da je od 2014. godine u Iraku najviše napada izvršila vojska SAD-a. Od ukupno 6.427 napada Koalicije, SAD je izvršio 8.786, a ostali saveznici 4.068 napada.

U drugoj grafici prikazani su napadi koje su izvršile savezničke zemlje.

Izvor: Al Jazeera