Interaktivno: Najcjenjenije ‘Made in’ etikete

Etiketu s oznakom “Made in” uveli su Britanci krajem 19. stoljeća, prvenstveno s ciljem da svoju ekonomiju zaštite od jeftinih proizvoda i loših kopija proizvoda koji su dolazili iz Njemačke. Ipak, percepcija ove etikete ubrzo se mijenja i oznaka “Made in Germany” postaje pečat kvaliteta.

Danas, kada su transport i razmjena dobara na rekordnom nivou ova etiketa važnija je nego ikad. Zbog toga je Statista razvila tzv. Made-In-Country Index, odnosno indeks reputacije etikete koja istražuje kako su percipirane “Made in” etikete iz pojedinih zemalja. Indeks predstavlja udio pozitivnih ocjena etiketa iz pojedine zemlje. Indeks s iznosom 100 predstavlja najbolji rang, odnosno označava najcjenjeniju etiketu.

U saradnji s istraživačkom agencijom Dalia, ispitana su 43.034 potrošača iz cijelog svijeta.

Na osnovu tih rezultata najcjenjeniji su proizvodi s etiketom koja potvrđuje da dolaze iz Njemačke, zatim Švicarske, Evropske unije, Velike Britanije i Švedske. Najslabiju reputaciju imaju proizvodi iz Kine.

Analizom podataka istraživači su utvrdili postojanje klišea: luksuzni proizvodi iz Švicarske, više od svih, smatraju se statusnim simbolima. Roba iz Kine percipirana je kao isplativa i tehnološki napredna.

Također, istraživači nagovještavaju da etiketu “Made in EU” često upotrebljavaju nešto lošije percipirane zemlje radi bolje prodaje proizvoda na međunarodnom tržištu.

Njemački proizvodi smatraju se visokokvalitetnim, s izraženim sigurnosnim standardima. Italijanski proizvodi najviše ocjene dobijaju u kategoriji jedinstvenosti i izvrsnog dizajna. Proizvode iz Japana potrošači u najvećoj mjeri smatraju tehnološki naprednima.

U nastavku istražite kako su percipirane “Made in” etikete iz drugih zemalja.

 

Izvor: Statista i agencije