Infografika: Broj pogubljenja u svijetu 2016.

Kina je prošle godine izvršila smrtnu kaznu nad više ljudi nego čitav svijet zajedno, objavio je u utorak Amnesty International u svom godišnjem izvještaju za 2016, naglasivši da je nemoguće doći do tačnih brojki, jer se smrtna kazna u Kini smatra državnom tajnom.

Samo je Kina prošle godine izvršila smrtne kazne nad nekoliko hiljada ljudi, a u ostatku svijeta zabilježene su 1.032 egzekucije, kaže Amnesty u godišnjem izvještaju.

Procjene su u neskladu sa službenim brojkama koje je objavila Kina, koja tvrdi da je između 2014. i 2015. godine usmrtila 85 ljudi.

Istraga Amnesty Internationala dovela je do sigurne brojke od 931 osobe usmrćene između 2014. i 2016. godine, ali AI procjenjuje da se radi o nekoliko hiljada ljudi.

Za Kinu su informacije oko smrtne kazne državna tajna.

Postoji 46 kaznenih djela za koje je predviđena smrtna kazna u toj zemlji. Prva tri su ubistvo, pljačka i kaznena djela povezana s drogom.

Globalni pad smrtnih kazni

Globalno gledano, zemlje se odmiču od smrtne kazne, u njih 141 je kazna abolirana zakonski ili u praksi. Prošle je godine broj izvršenih smrtnih kazni u svijetu pao za 37 posto u odnosu na 2015.

Uz Kinu, još četiri zemlje – Iran, Saudijska Arabija, Irak i Pakistan – odgovorne su za 87 posto zabilježenih egzekucija.

Ipak, Iran je prošle godine smanjio broj zabilježenih izvršenih kazni za 42 posto a Pakistan za 73 posto.

Broj izvršenih smrtnih kazni u SAD-u prošle je godine dosegao najmanju razinu u historiji, smrtna kazna izvršena je nad 20 osoba što je pet puta manje nego 1999. godine.

Izvor: Amnesty International


Povezane

Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO