Infografika: Milijarde eura u e-otpadu

Tehnologija igra izuzetno veliku ulogu u našim životima, a mnogi konstantno nastoje imati najnovije uređaje. Ali šta se događa sa onima koji više nisu aktuelni? Neki budu prodani, neki reciklirani po propisima, ali većina završi na otpadu.

Prema izvještaju Univerziteta Ujedinjenih naroda (UNU), Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) i Međunarodne asocijacije za čvrsti otpad, čovječanstvo je u 2016. godini proizvelo 44,7 miliona tona e-otpada, što je 6,1 kilogram po stanovniku naše planete.

Prema izvještaju, samo je 20 posto e-otpada pravilno reciklirano, a ovaj problem konstantno raste ugrožavajući zdravlje ljudi.

Sjedinjene Američke Države i Kina prednjače u ukupnoj proizvodnji ove vrste otpada, dok Nijemci proizvode najviše e-otpada po stanovniku.

E-otpad širom svijeta mogao bi biti vrijedan 55 milijardi eura, procjene su Svjetske telekomunikacijske unije. Jedan od najvrjednijih materijala koje se može pronaći o ovoj vrsti otpada je zlato čija se količina procjenjuje na 500 tona vrijednih 18,8 milijardi dolara.

Izvor: UNU, ITU


Povezane

Tokom prošle godine širom svijeta je na deponijama završila rekordna količina elektronskog otpada.A najviše su ga generirale zemlje koje se najviše hvale svojom razvijenom ekološkom svijesti.Opširnije od Marka Pavlovića.

Šta je električni i elektronski otpad? Na koji način se u zemljama regije vrši zbrinjavanje te vrste otpada? Kakav utjecaj na okoliš ima njegovo nepropisno odlaganje? Kakve su zakonske regulative i koliko se prate svjetski trendovi u toj oblasti? Jedan od vodećih globalnih ekoloških problema je elektronski i električni otpad. Nastaje brzim zastarijevanjem te vrste […]

UN je saopštio da je 50 miliona tona elektronskog otpada odbačeno u prošloj godini. Pretpostavlja se da će taj broj u naredne tri godine biti veći za 33 posto. Najviše otpada je u Gani. Životno je opasan, naročito za decu koja rade na odlagalištima.

Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO