Infografika: Milijarde eura u e-otpadu

Tehnologija igra izuzetno veliku ulogu u našim životima, a mnogi konstantno nastoje imati najnovije uređaje. Ali šta se događa sa onima koji više nisu aktuelni? Neki budu prodani, neki reciklirani po propisima, ali većina završi na otpadu.

Prema izvještaju Univerziteta Ujedinjenih naroda (UNU), Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) i Međunarodne asocijacije za čvrsti otpad, čovječanstvo je u 2016. godini proizvelo 44,7 miliona tona e-otpada, što je 6,1 kilogram po stanovniku naše planete.

Prema izvještaju, samo je 20 posto e-otpada pravilno reciklirano, a ovaj problem konstantno raste ugrožavajući zdravlje ljudi.

Sjedinjene Američke Države i Kina prednjače u ukupnoj proizvodnji ove vrste otpada, dok Nijemci proizvode najviše e-otpada po stanovniku.

E-otpad širom svijeta mogao bi biti vrijedan 55 milijardi eura, procjene su Svjetske telekomunikacijske unije. Jedan od najvrjednijih materijala koje se može pronaći o ovoj vrsti otpada je zlato čija se količina procjenjuje na 500 tona vrijednih 18,8 milijardi dolara.

Izvor: UNU, ITU