Ekonomska konkurentnost: BiH najgora u Evropi

Globalna ekonomija se dobro oporavlja skoro deset godina nakon finansijske krize, s ekonomskim rastom 3,5 posto u 2017. godini, pokazuje izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma. Evropske ekonomije zasebno pokazuju bitne znakove oporavka, a očekivani rast eurozone u ovoj godini je 1,9 posto. To poboljšanje može se vidjeti na listi konkurentnosti svjetskih ekonomija gdje je šest evropskih država među prvih deset.

Svjetski ekonomski forum definiše konkurentnost država kao set institucija, politika i faktora koji određuju nivo produktivnosti. Švicarska je već nekoliko godina zaredom na prvom mjestu s ocjenom 5,86 (od mogućih 7). SAD je na drugom mjestu, a skor konstantno popravlja od 2010. godine. Uprkos visokoj ocjeni izvještaj pokazuje da SAD mora popraviti makroekonomsko okruženje, zdravstveni i obrazovni sistem.

Zemlje regije smještene su u sredini liste, s izuzetkom Bosne i Hercegovine koja je na 103. poziciji i sa rezultatom 3,87 najgora je evropska ekonomija, dok se Srbija sa 101. mjesta u periodu 2013.-2014. probila na 78. poziciju.

Među glavnim problemima ekonomija regije ističu se neefikasna državna birokratija, politička nestabilnost, korupcija i poreska politika.

Ratom uništeni Jemen je na dnu liste sa ocjenom 2,87. Prati ga Mazambik i Čad, oba s rezultatom manjim od tri. Osam od deset država s najmanje konkurentim ekonomijama nalaze se u Africi, a Jemen i Haiti su jedine neafričke nacije.

Izvor: Svjetski ekonomski forum