Interaktivno: Gdje žive najveći optimisti

Optimizam nije riječ koja se često spominje 2017. godine.

Zbog političkih previranja, poput Brexita i predsjedničkih izbora u Americi 2016. godine, globalna politika se našla u veoma neizvjesnoj poziciji, navodi se u istraživanju organizacije Gallup.

Terorizam, rasizam i pad životnog standarda u zapadnim zemljama stvara jak osjećaj pesimizma kada je u pitanju budućnost.

Analitičari iz organizacije Gallup sakupili su i obradili podatke o tome s koliko optimizma ljudi širom svijeta gledaju na budućnost svojih zemalja.

Napredni mentalitet zemalja mjeri se skalom od 0 do 10. Učesnici analize su ocjenjivali kvalitet života, te očekivanja od budućnosti u svjetlu postojećih okolnosti.

Njihove ocjene određuju da li vjeruju da napreduju na ličnom planu ili ne.

Za ispitanike čije su ocjene veće od šest, ova studija navodi da žive u velikom blagostanju, te da konzistentno napreduju.

Gallup je objavio mapu koja pokazuje koliko se osjećaj napretka pojačao u proteklih deset godina.

[Gallup – Screenshot]

Svjetska recesija 2007. godine donijela je masovni pad optimizma u mnogim zemljama.

Deset godina kasnije, stvari su se počele poboljšavati, ali opći stavovi prema naprednom mentalitetu tek se trebaju vratiti na nivo iz 2007. godine.

Najveći pad optimizma bilježe Grčka i Španija, zatim Egipat, Singapur i Belgija, a onda Indija, Novi Zeland i SAD.

S druge strane, stanovnici pojedinih zemalja, kao što su El Salvador, Latvija, Liberija, Honduras, Nikaragva, Tadžikistan i Ekvador, ističu da se živi bolje nego ranije. Isto mišljenje dijele Kirgistanci, Kambodžani, Mađari, Nigerijci, Nijemci, Izraelci, Filipinci, Rumuni i Peruanci.

Od ispitanika je traženo i da daju svoje mišljenje samo za posljednje tri godine. Na osnovu tih podataka, najveći pad zabilježen je u Turkmenistanu i Brazilu, a zatim i Indiji, Jordanu i Malavima.

S druge strane, Gallup navodi da je najveći porast zabilježen na Kosovu, Gani, Gvineji, El Salvadoru, Mađarskom, Mongoliji, Čadu, Hondurasu, Togu i Austriji.

Britanski Independent piše da je zapanjujuće što se Kosovo našlo na samom vrhu, s obzirom na to da su “otcjepljenje od Srbije proglasili tek 2008. godine.“

“Uprkos problematičnoj prošlosti, stanovnici Kosova imaju pozitivna očekivanja”, navodi se u tekstu.

Izvor: Al Jazeera