Mapa: Smrtonosna godina za ekološke aktiviste

Priredio: Fahrudin Smailović

Kampanja za zaštitu okoliša nije dobro prihvaćena, posebno u državama na čijem se čelu nalaze represivni režimi i jaki korporativni interesi.

Ubijanje ekoloških aktivista u porastu je posljednjih nekoliko godina, a novi izvještaj organizacije Global Witness pokazuje da se prošle godine trend pogoršao.

Prošle godine je zabilježen najveći broj ubistava otkako se vodi ta vrsta statistike. U prosjeku, sedmično je ubijeno troje aktivista koji su bili uključeni u kampanju vezanu za rudarstvo, poljoprivredu, sječu i hidroelektrane.

Prema izvještaju Global Witnessa, prošle godine je ubijeno 185 aktivista, što predstavlja rast od 60 posto u odnosu na 2014. Budući da u nekim regijama takva ubistva nisu evidentirana, ova organizacija vjeruje da je broj ubijenih ekoloških aktivista znatno veći.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Nestašice struje česta su pojava u Južnoj Africi. Problem koji država planira da riješi gradnjom novih termoelektrana. To je izazvalo oštre kritike ekoloških udruga, koje tvrde da Vlada ne radi dovoljno na razvoju obnovljivih izvora energije.

Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO