Mapa glavnih izvoznih proizvoda u svijetu

Priredio: Fahrudin Smailović

Automobili iz Kanade, nafta iz Rusije i računari iz Irske samo su neki od najvećih izvoznih proizvoda iz zemalja širom svijeta.

Interaktivna mapa koju Al Jazeera donosi prikazuje glavne izvozne proizvode u cijelom svijetu.

Neki su općepoznati, poput kafe iz Gvatemale ili elektronske robe iz Kine.

S druge strane, manje je poznato da je drago kamenje jedan od najvažnijih izvoznih proizvoda Indije, a da Afganistan najviše izvozi opijum.

Prema podacima CIA World Factbook, zemlje regije svoj izvoz baziraju na različitim vrstama proizvoda.

Tako Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo izvoze metal, željezo i čelik.

Hrvatska, poput većine evropskih zemalja, najviše izvozi mašine i opremu. Slovenija izvozi industrijski proizvedenu robu, a Makedonije duhanske proizvode.

Uz Bugarsku i Tursku, Albanija je jedina zemlja čiji je glavni izborni proizvod teksti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Privrednici u Srbiji do kraja godine imaju šansu da izvoze proizvode u Sjedinjene Američke Države bez plaćanja carina. Mogućnosti koje pruža takozvani “sistem opštih preferencijala” su ogromne, kažu nadležni. No, zbog veličine američkog tržišta i dalje postoji strah kod pojedinih privrednika da počnu izvoziti u tu zemlju. Opširnije Marko Subotić.

Zemlje regije bilježe rast izvoza u protekloj godini.Međutim, je li statistika realni pokazatelj stanja?Na čemu se temelji dobar izvoz?Kakvi su potencijali i kako ostati konkurentan na međunarodnom tržištu? Gosti emisije su: – u Sarajevu direktor Ekonomskog instituta i profesor na Ekonomskom fakultetu Muamer Halilbašić, – u Beogradu direktor Sektora za ekonomske odnose s inostranstvom Privredne […]

Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO