Interaktivno: Sve starija vozila na cestama regije

Priredio: Fahrudin Smailović

Građani Kosova, Makedonije i Bosne i Hercegovine voze najstarije automobile u regiji, gdje su vozila starija od 17 godina, što je gotovo dvostruko više od prosjeka Evropske unije.

Posljednji podaci Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA) pokazuju da je prosječna starost vozila u Estoniji 14 godina, Finskoj 12,3, Portugalu 10,5, Švedskoj 9,8, Njemačkoj 8,5, Francuskoj 8,2, Belgiji osam, Velikoj Britaniji 7,8, Austriji 7,7 godina.

Starost vozila na nivou EU-a iznosi 9,65 godina, prema podacima za 2014. godinu.

Prema podacima instituta GAP, prosječna starost vozila na Kosovu u 2014. godini iznosi 18,1 godina, što je skok za jedan procent u odnosu na prošlu godinu.

Institut za privredni inžinjering (IPI) iz Zenice ranije ovog mjeseca predstavio je izvještaj za 2015. godinu o tehničkoj ispravnosti vozila u Federaciji BiH, prosječnoj starosti i drugim detaljima o voznim parkovima.

U ovom bh. entitetu voze se automobili prosječne starosti blizu 17 godina, što je rezultat ekonomske situacije u državi, politike i neusaglašenosti zakona, navodi IPI.

“Vozni parkovi su nažalost sumorna realnost. Broj automobila koji su prošli kroz tehničke preglede u 2015. godini na teritoriji FBiH je nešto veći od 657.000. Većina njih su stariji tipovi automobila, ali je ipak u prošloj godini u BiH uvezeno 6.300 novih putničkih vozila”, kazao je direktor IPI-ja Fuad Klisura.

Prema podacima Agencije za bezbjednost saobraćaja entiteta Republika Srpska, prosječna starost vozila u manjem bh. entitetu 2015. godine iznosi 16,7 godina, a u protekle četiri godine nije zabilježena značajna promjena u prosječnoj starosti četverotočkaša.

Podaci makedonskog Ministarstva za životnu sredinu i ekonomsko planiranje pokazuju da je prosječna starost automobila u toj zemlji 17,2 godine, što je najveća zabilježena starost od kada postoji ova vrsta statistike.

Prema zvaničnoj statistici, u Crnoj Gori su u prošloj godini registrirana 174.073 putnička automobila, a prosječna starost vozila u toj zemlji iznosi 13 godina.

Stanovnici Hrvatske i Slovenije voze najnovije automobile u regiji.

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske (CVH), prosječna starost putničkih vozila na redovnom tehničkom pregledu u 2015. iznosi 12,52 godina.

Slovenci voze automobile stare 9,4 godina, pokazuju podaci Statističkog ureda Slovenije.


Izvor: Statistical Office of the Republic of Slovenia

U državama regije među građanima je najpopularnija marka automobila  Volkswagen, a zatim slijede Škoda, Peugeot, Renault i Fiat.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

U posljednje tri godine Srbija je tri puta povećavala akcize na plin za automobile, što je rezultiralo smanjenjem potrošnje tog energenta. Od 2012. godine čak 30 posto vozača odlučilo je da umjesto plina, troši dizel. Priču donosi Đorđe Kostić.

Published On 12 Jan 2016
Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO