Interaktivno: Sve starija vozila na cestama regije

Priredio: Fahrudin Smailović

Građani Kosova, Makedonije i Bosne i Hercegovine voze najstarije automobile u regiji, gdje su vozila starija od 17 godina, što je gotovo dvostruko više od prosjeka Evropske unije.

Posljednji podaci Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA) pokazuju da je prosječna starost vozila u Estoniji 14 godina, Finskoj 12,3, Portugalu 10,5, Švedskoj 9,8, Njemačkoj 8,5, Francuskoj 8,2, Belgiji osam, Velikoj Britaniji 7,8, Austriji 7,7 godina.

Starost vozila na nivou EU-a iznosi 9,65 godina, prema podacima za 2014. godinu.

Prema podacima instituta GAP, prosječna starost vozila na Kosovu u 2014. godini iznosi 18,1 godina, što je skok za jedan procent u odnosu na prošlu godinu.

Institut za privredni inžinjering (IPI) iz Zenice ranije ovog mjeseca predstavio je izvještaj za 2015. godinu o tehničkoj ispravnosti vozila u Federaciji BiH, prosječnoj starosti i drugim detaljima o voznim parkovima.

U ovom bh. entitetu voze se automobili prosječne starosti blizu 17 godina, što je rezultat ekonomske situacije u državi, politike i neusaglašenosti zakona, navodi IPI.

“Vozni parkovi su nažalost sumorna realnost. Broj automobila koji su prošli kroz tehničke preglede u 2015. godini na teritoriji FBiH je nešto veći od 657.000. Većina njih su stariji tipovi automobila, ali je ipak u prošloj godini u BiH uvezeno 6.300 novih putničkih vozila”, kazao je direktor IPI-ja Fuad Klisura.

Prema podacima Agencije za bezbjednost saobraćaja entiteta Republika Srpska, prosječna starost vozila u manjem bh. entitetu 2015. godine iznosi 16,7 godina, a u protekle četiri godine nije zabilježena značajna promjena u prosječnoj starosti četverotočkaša.

Podaci makedonskog Ministarstva za životnu sredinu i ekonomsko planiranje pokazuju da je prosječna starost automobila u toj zemlji 17,2 godine, što je najveća zabilježena starost od kada postoji ova vrsta statistike.

Prema zvaničnoj statistici, u Crnoj Gori su u prošloj godini registrirana 174.073 putnička automobila, a prosječna starost vozila u toj zemlji iznosi 13 godina.

Stanovnici Hrvatske i Slovenije voze najnovije automobile u regiji.

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske (CVH), prosječna starost putničkih vozila na redovnom tehničkom pregledu u 2015. iznosi 12,52 godina.

Slovenci voze automobile stare 9,4 godina, pokazuju podaci Statističkog ureda Slovenije.


Izvor: Statistical Office of the Republic of Slovenia

U državama regije među građanima je najpopularnija marka automobila  Volkswagen, a zatim slijede Škoda, Peugeot, Renault i Fiat.

Izvor: Al Jazeera