BiH najranjivija na klimatske promjene


Izvor: www.gain.org

Priredio: Fahrudin Smailović

Novi godišnji GAIN indeks – indeks globalne adaptacije – otkriva koje su države na svijetu najranjivije na potencijalne rizike globalnog zatopljenja, i koje su najspremnije za reagiranje na prirodne katastrofe koje bi ih mogle pogoditi, a Al Jazeera objavljuje interaktivnu mapu najnovijeg stanja.

GAIN proučava dvije stvari: prvo, koliko je pojedina država ranjiva na klimatske promjene, o pitanju klime, populacije, infrastrukture i prirodnih resursa, te koliko je spremna za nošenje s rizicima, po pitanjima vlasti, društva i ekonomije.

Rezultati analize pokazali su da najmanje ranjive i najspremnije države spadaju i među najrazvijenije na svijetu.

Među top 10 tako se nalaze sve skandinavske države: Norveška (1.), Švedska (3.), Finska (4.), Danska (5.) i Island (9.). Između skandinavskih država našle su se Novi Zeland (2.) i Australija (6.), a na listi se nalaze još i Ujedinjeno Kraljevstvo (7.), Sjedinjene Države (8.) i Njemačka (9.).

Najugroženije države razorene su ratom i većinom nemaju pristup moru – Centralna Afrička Republika (174.), Demokratska Republika Kongo (174.), Burundi (176.), Eritreja (176.) i Čad (178.).

Slovenija najbolje rangirana

Od zemalja zapadnog Balkana najbolje rangirana država je Slovenija (20.), zatim Hrvatska koja se nalazi na 46. mjestu,  Makedonija (65.), Srbija (74.) i BiH na 84. mjestu.

Niska ranjivost i visoka spremnost smješta Sloveniju na 20. mjesto svjetske rang liste. I dalje postoje izazovi, ali Slovenija ima visoku sposobnost prilagodbe.

Hrvatska se nalazi na 46. mjestu, kao i protekle tri godine, a prema analitičarima radi se o državi “visokih prihoda”, s niskom ranjivošću i visokim nivoom spremnosti za katastrofe.

Srbija je ocijenjena kao zemlja niske ranjivosti i visoke spremnosti. Našla se u društvu Meksika i Južne Afrike na 74. mjestu, što je svrstava u red srednje ugroženih država.

Prema ovom izvještaju Crna Gora se nalazi na 67. mjestu. Karakteristična je niska ranjivost i visoka spremnost na reakciju. Ipak, kako stoji u izvještaju i dalje postoje izazovi adaptacije na klimatske promjene, ali je Crna Gora dobro pozicionirana da im se prilagodi.

GAIN indeks smjestio je Crnu Goru na 58. mjesto po ugroženosti i 43. po spremnosti da odgovori na klimatske promjene.

Makedonija se, kao i prošle godine, nalazi na 65. mjestu GAIN liste. Prema ranjivosti smještena je na 67, a prema spremnosti za prilagođavanje na 69 mjesto svjetske rang liste.

Bosna i Hercegovina je među državama koje kaskaju za ostatkom Starog kontinenta. Na evropskom nivou BiH je na pretposljednjem, 84. mjestu, a gora od nje je samo Moldavija. Indeks spremnosti BiH nalazi se u rasponu od 50 do 59. Tako ova zemlja ima 55,1 bod i nalazi se na samom dnu regije, a ispred nje su i Albanija i Srbija.

Kompletnu interaktivnu infografiku Gain indeksa možete pogledati ovdje.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Istraživanje organizacije Oxfam pokazalo je da će 1 posto najbogatijih na svijetu uskoro biti bogatiji od ostalih 99 posto.

Published On 03 Feb 2015
Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO