Interaktivno: Mapa napada na ISIL u Siriji

Koalicija prevođena Sjedinjenim Američkim Državama izvodi napade na položaje boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji.

Napadnuta su i naftna postrojenja i modularne rafinerije pod kontrolom ISIL-a.

U prvim napadima gađani su i centri za obuku, skladišta za oružje i uporišta grupe Khorasan, za koju obavještajci vjeruju da je planirala napade na američkom ili evropskom tlu.

Zračni napadi provode se uz korištenje velike količine ratnih sredstava, od krstarećih projektila tipa Tomahawk, bombardera B1, lovaca F16, F18 i F22, koji je po prvi put upotrijebljen u ratnim uvjetima, kao i brojnih bespilotnih letjelica.

SAD i nekoliko zaljevskih zemalja otpočele su rano u utorak zračne i raketne udare na položaje boraca ISIL-a u Siriji.

U koaliciji, predvođenoj Sjedinjenim Državama, učestvuju oružane snage Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana, Bahreina i Katara, dok za sada nijedna zapadna zemlja ne učestvuje u borbenim djelovanjima.

Izvori: www.centcom.mil, U.S. Department of Defense


Povezane

Rat koji se već četiri godine vodi u Siriji duboko je podijelio tamošnje društvo. Različito se gleda i na zračne udare na položaje grupe Islamska država Irak i Levant.

Published On 23 Sep 2014

SAD i pet arapskih zemalja izveli su prve zračne napade na položaje grupe ISIL u Siriji. Podršku inostranoj intervenciji iz zraka sada daje i sirijska vlast na čelu sa Basharom al Assadom. U napadima je ubijeno blizu 50 boraca, ali stradaju i civili. U predgrađu Homsa ubijena je cijela šestočlana beduinska porodica. Na drugim ciljanim […]

Published On 23 Sep 2014
Više iz rubrike Interaktivno
POPULARNO