Interaktivno: Širenje virusa ebole

WHO je 8. augusta proglasio vanredno stanje u svjetskom javnom zdravstvu zbog dosad neviđene epidemije (EPA)

Epidemija ebole odnijela je 1.350 života, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), izvijestivši o još 106 umrlih u dva dana, 17. i 18. augusta.

U ta dva dana zabilježen je 221 novi slučaj bolesti (potvrđen, sumnjiv i moguć) te 106 umrlih u četiri zemlje Zapadne Afrike zahvaćene epidemijom, rekla je zdravstvena agencija UN-a.

WHO je od početka epidemije zabilježio 2.473 slučaja, među kojima je 1.350 ljudi umrlo.

Liberija, gdje je u srijedu zbog neumoljivog širenja epidemije uvedeno vanredno stanje, zabilježila je 17. i 18. augusta najveći broj novih žrtava, 95 mrtvih i 126 novooboljelih. U Liberiji ima ukupno 972 slučaja, među kojima se 576 završilo smrtnim ishodom.

U Sijera Leoneu je bilo devet mrtvih i 59 novooboljelih. Tamo je oboljelo ukupno 907 osoba, među kojima su 374 umrle.

U Gvineji, odakle se epidemija počela širiti, još su dvije osobe umrle, a oboljelo još 36. U toj zemlji je zabilježeno 579 slučajeva bolesti, od kojih je 396 umrlo.

WHO ističe da u Nigeriji nije zabilježio nijedan novi slučaj. Ta je najnaseljenija afrička zemlja zabilježila ukupno 15 oboljelih, od kojih su četiri umrla. Nigerijsko Ministarstvo zdravlja izvijestilo je u utorak navečer da je bolest pokosila i petu žrtvu.

WHO je 8. augusta proglasio vanredno stanje u svjetskom javnom zdravstvu zbog te dosad neviđene epidemije hemoragijske groznice i preporučio uvođenje vanrednih mjera u pogođenim zemljama.

Izvor: Al Jazeera i agencije