Nekad Berlusconijeva vila, danas sjedište Udruženja stranih novinara

Silvio Berlusconi je više od dvije decenije stanovao u renesansnoj Vili Grazioli iz 16. vijeka, koja je u vlasništvu porodice Grazioli Lante della Rovere.

Kako su glas i riječ stranih novinara još uvijek značajni za Italiju, pola miliona eura za godišnji najam dijela vile obezbjedilo je Ministarstvo ekonomskog razvoja (Dario Borruto / Ustupljeno Al Jazeeri)

Kada je saznala da će se u vilu u kojoj je 25 godina živeo Silvio Berlusconi preseliti Udruženje stranih novinara, predsednica italijanske Vlade Giorgia Meloni u šali je rekla: “Ko zna šta bi rekao Cavaliere kada bi znao da se u njegovu kuću seli banda komunista”.

Silvio Berlusconi imao je titulu viteza (Cavaliere), običan narod ga je tako rado i oslovljavao, a pored toga što je ostao zapamćen i kao večiti predsednik, iako je dugo godina pre svoje smrti bio samo predsednik svoje stranke Napred Italija (Forza Italia). A da je živeo raskošno i kao pravi vitez nije daleko od istine, s obzirom da je više od dve decenije stanovao u renesansnoj Vili Grazioli iz 16. veka, koja je u vlasništvu porodice Grazioli Lante della Rovere.

Nekadašnji premijer Italije nije voleo da daje intervjue za strane medije. Više puta je izjavio da smatra pisanje pojedinih stranih dopisnika iz Rima budalaštinama i sramotnim. Svoju prvu i poslednju konferenciju sa inostranom štampom održao je daleke 1993. godine, kada još nije ušao u politiku i kada je rekao da mu tako nešto ne pada na pamet. Godinu dana posle toga osnovao je političku stranku Napred Italija.

Predsjednik države počasni član novinarskog udruženja

Na svečano otvaranje novog sedišta Udruženja stranih novinara pozvan je i predsednik države Sergio Mattarella, kojem je pripala čast da preseče crvenu traku.

Pozivu se predsednik rado odazvao, a sa njim su došla i dvojica ministra – Antonio Tajani, ministar inostranih poslova Italije, i Adolfo Urso, ministar privrede.

(Dario Borruto/ Ustupljeno Al Jazeeri)

Udruženje stranih novinara u Italiji broji 400-ak članova, dopisnika za svetske medije. Osnovano je 1912. godine i ima dva sedišta – jedno u Rimu i drugo u Milanu. Znala sam da je ovo udruženje, čija sam članica, važna institucija, ali i ne toliko uticajna da na korišćenje dobije jednu od najprestižnijih zgrada u Rimu, te da na otvaranje novog sedišta dolazi ni manje ni više predsednik države, koji se inače retko pojavljuje u javnosti.

Na početku svog govora, Mattarella je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je sa novinarima i da veruje da će inostrana štampa nastaviti da bude prozor u svet njegovoj zemlji, te da je ponosan što je i počasni član novinarskog udruženja. Taj detalj sam negde propustila, kada smo pre dve godine izdali Mattarelli novinarsku karticu, a on je odbio da ne plati članarinu, kao što je plaća svaki drugi novinar.

Sloboda štampe garancija demokratije

Kada su me stražari pustili da uđem u to velelepno zdanje, rekli su mi i kuda da idem da se ne bih slučajno izgubila. Dok sam se penjala stepenicama na prvi sprat, koleginica iz CBC Newsa mi je rekla da su jedini crveni tepih tu ostavili, na ulazu. Berlusconi ih je imao gotovo u svakoj prostoriji, jer kako je poznato – voleo je glamur, ali i kič.

Vila Grazioli ima dva sprata. Inauguracija je bila zakazana u jednoj od svečanih sala na prvom spratu koji je pretvoren u kancelarije, konferencijske sale, bar i restoran za novinare, prostorije koje je vojvoda Giulio Grazioli, u čijem je vlasništvu ova vila, iznajmio udruženju za malo više od pola miliona evra godišnje. Kako su glas i reč stranih novinara poreklom iz više od 30 zemalja širom sveta još uvek značajni za Italiju, taj novac obezbedilo je Ministarstvo ekonomskog razvoja, koje isto tako plaća drugo sedište za strane novinare u Milanu.

(Dario Borruto / Ustupljeno Al Jazeeri)

Da nije u pitanju kupovina mira, već demokratija, potvrdio je predsednik Mattarella u svom govoru kada je poželeo dobrodošlicu novinarima u Vilu Grazioli, rekavši da jedino sloboda mišljenja i govora mogu biti garant demokratije.

O demokratiji i slobodnim medijima govorio je i ministar Antonio Tajani, koji je danas generalni sekretar političke partije Napred Italija. Potom se nostalgično prisetio vremena koje je provodio u ovoj vili tokom Berlusconijevog života, ali kako je naglasio, sve u cilju dobre politike i javnog interesa.

Kancelarija po feng shuiju umjesto Putinovog kreveta

Berlusconi nije voleo da se sreće sa novinarima, posebno ne stranim dopisnicima. Novinari su dolazili kod njega. Neki na novinarske konferencije koje su bile održavane u jednom od grandioznih salona. Određeni novinari su po pozivu dolazili na njegove zabave i proslave. Poznato je da su se ovde održavale takozvane bunga bunga žurke.

Posle zvaničnih govora, kolega Dario Menor Torres, koji je dopisnik španske nacionalne televizije, kroz dugačke hodnike poveo me je u obilazak prostorija. Prvo mi je pokazao svoju kancelariju koja je nekada bila kupatilo, a čiji su zidovi bili ogledala i gde su, kako kruže glasine, “devojke” koje su posećivale vilu mogle da se snimaju i slikaju. Danas se u toj prostoriji nalazi nekoliko radnih stolova. Dario mi je zatim pokazao coworking prostor u kojem ima desetak stolova. Pretpostavka je da je ta prostorija bila spavaća soba u kojoj se nalazio krevet koji je Berlusconi dobio na poklon od Vladimira Putina. Krevet je bio poznat po tome što je zapravo navodno pripadao Josifu Staljinu.

(Dario Borruto / Ustupljeno Al Jazeeri)

Pre nego što su radovi i restauracija počeli, ove prostorije su bile prazne, a od nameštaja nije ostalo gotovo ništa. Slike, glomazni lusteri i tepisi skupljali su prašinu od kada se zbog bolesti Silvio Berlusconi 2022. godine preselio u svoju Vilu Arcore u Milanu.

Arhitekta Serena Mignatti, koja je radila na uređivanju ovih prostorija rekla je da se odlučila za feng shui uređenje, pa su tako tamo gde su nekada stajali glomazni komadi antičkog nameštaja, barokne statue i umetničke skulpture, mesto našli radni i konferencijski stolovi, biblioteke, kao i raznovrsne biljke koje daju novu energiju prostoru koji je često bio u žiži javnosti zbog burnog života nekadašnjeg premijera Italije.

Novi radni prostor zanimljive prošlosti svakako će biti inspiracija kolegama iz Rima za priče iz zemlje za koju se može reći svašta, ali ne i da je dosadna.

Izvor: Al Jazeera