Preporuka za vikend: Prelijepa Zec planina

Na Zec planini obitava i jedan od bosanskohercegovačkih endema – bijelo vraničko zvonce. Od posebnosti, ovdje se nalaze i naslage kvarcporfira.

Od vrhova Zec planine, jedan je posebno lijep - Zečja glava, visoka 1.766 metara (Zehrudin Isaković)

Područje srednje Bosne nastanjuju visoke planine, od kojih se ljepotom i stasitošću naročito ističe skupina Vranice. To je prostrana grupa planina, od same Vranice, preko Pogorlice i Bitinje do Zec planine.

Ova potonja mi je posebno šarmantna i posebna.

Nalazi se između općina Uskoplje na zapadu i Fojnice na istoku. Najviši vrh je Smiljeva kosa (1.871 metar nadmorske visine). Značajno je reći da na Zec planini izvire rijeka Vrbas.

Od vrhova Zec planine, jedan je posebno lijep – Zečja glava, visoka 1.766 metara.

Pejzažem dominiraju blagi i zaobljeni vrhovi planinske skupine Vranica (Zehrudin Isaković)

Okružuju je sa sjevera rijeka Vrbas, koja izvire podno Zeca, i s juga rijeka Desna, koja se ulijeva u Vrbas i sa te strane zatvara planinu. Na istoku se nastavlja u planinu Vitreušu. Preko Desne na jugu je planina Divan. Sve sami toponimi lijepih imena, a još ugodnije konfiguracije. Sve su to zaobljene livade, šume, potoci…

Na Zec planini obitava i jedan od bosanskohercegovačkih endema – bijelo vraničko zvonce. Od posebnosti, ovdje se nalaze naslage kvarcporfira.

Na obrnicama planine Zec, na 1.430 metara nadmorske visine, nalazi se utvrda i ljetnikovac bosanskih kraljeva Kozograd. A kao poseban ukras, na Zec planini nalaze se Veliko i Malo jezero.

U ovoj regiji i danas se ćumur pravi na tradicionalan način (Zehrudin Isaković)

Tura: Planinarski dom Pogorelica – Zečja glava (1.768 metara)

PRISTUP

Na ulazu u Fojnicu odvojiti se lijevo prema Bakovićima i Dusini. Vozite ravno do sela Dusina (14 kilometara) gdje se odvajate lijevo na svježe asfaltirani put kojim vozite još četiri kilometra prema polaznoj tački – Planinarskom domu Pogorelica.

Dom je izgradilo Planinarsko društvo Pogorelica iz Kiseljaka. To je lijep objekat, smješten na diskretnom kraju prostrane livade. Ispred objekta je ugodno sjediti, ručati i piti kafu, a okolo su napravljeni sadržaji za djecu. Tu su i info table, karte i panoi, tako da se možete opskrbiti porebnim podacima za uspone u ovom dijelu centralne Bosne i Hercegovine.

Planinarski dom Pogorelica (Zehrudin Isaković)

Za ovu turu zanimljivo je da je njeno polazište na planini Pogorelici, a cilj na planini Zec, preko koje ide predivna trodnevna planinarska transverzala „Bitovnja – Pogorelica – Zec – Vranica“.

OPIS

Sa platoa ispred doma krenemo markiranim putem ravno u šumu, kroz koju ćemo se kretati naredna dva sata. Već nakon pola sata naići ćemo do odvojišta za Kozice (putokazi), najviši vrh Pogorelice (1.437 metara).

Nastavljamo ravno kroz kratak pasaž staze zarasle u gusto grmlje, nakon čega put nas vodi ugodnom šetnjom po izohipsi kroz visoku bukovu šumu. Ugodan hlad i lagano kretanje će nam prijati, dok uživamo u cvrkutu ptica i krajičkom oka pratimo ima li svježih gljiva.

Na petom kilometru staze naići ćemo na makadamsku cestu, gdje skrenemo desno. Ići otprilike pola kilometra po ovom makadamu, zatim skrenuti lijevo oštro uzbrdo (markacije). Nakon desetak minuta dolazimo do kaptiranog izvora i malog čobanskog naselja.

Pristupni plato vrhu Zečje glave (Zehrudin Isaković)

U nastavku još se kratko krećemo kroz sve rjeđu šumu, i konačno, pod samim vrhom, izlazimo na livade, sa kojih su otvoreni pogledi na okolinu, a naročito visoki Matorac, koji se, svjestan svoje ljepote, šepuri ispred naših očiju.

Ostalo nam je još da prođemo ravan pristupni plato i popnemo se 50-ak metara visinske razlike do vrha. Pogled na sve strane je divan. Svi vrhovi ostatka Zec planine su tu na dlanu, kao i vezni platoi na Vranicu, Pogorelicu i Bitovnju. Unaokolo su prosute i druge planine ostatka Bosne i Hercegovine, na kojima ste možda bili prethodnog vikenda ili ćete ići već naredni.

Prostrani vrh Zečje glave nudi obilje mjesta za ispružiti se, pa nije loše malo i odspavati, naročito ukoliko ste ustali rano da napravite ovu turu. Probudit ćete se kao u raju, gdje zapravo i jeste.

***

visina ishodišta: 1.200 metara, visina vrha: 1.768 metara, visinska razlika: 568 metara

vrijeme: Planinarski dom – Zečja glava 2,5 sata; povratak – sat i 45 minuta; ukupno: četiri sata i 15 minuta

tura pogodna za: pješačenje, krpljanje, turno skijanje

težina: 2.

Izvor: Al Jazeera