Preporuka za vikend: Vitorog – ljepotan zapadne Bosne

I pored impozantnog vidokruga, Vitorog je samotna, lijepa planina, udaljena od svih drugih, omeđena prostranim poljima i mističnim šumama.

Vitorog odlikuju pitome padine, sa velikim šumskim prostranstvima, te kupasti vrh, koji dopunjuje ukupni dojam ljepote i veličanstvenosti (Zehrudin Isaković)

Vitorog je jedna od onih planina na čijem se vrhu u vrijeme bivše Jugoslavije nalazio vojni podzemno-nadzemni objekt, sa tajnim strateškim obavještajnim resursima.

Kao i na niz planinskih vrhova u bivšoj Jugoslaviji, cestu do vrha je izgradila JNA, a na vrhu je također izgrađen i objekt koji je trebao poslužiti u slučaju „vanjske agresije“ na SFRJ. To je pravi betonski kolos, koji je sa svojih 90 posto u zemlji, a tek je sa simboličnim izlazima vidljiv izvana. (Danas ne služi ničemu, osim za odlaganje smeća neodgovornim izletnicima.)

Ostaci vojnog objekta bivše JNA na vrhu planine (Zehrudin Isaković)

Samim tim, za građanstvo i planinare to je bilo zabranjeno područje. Nije bilo markiranih staza, te su ljubitelji planina bili uskraćeni za uživanje u planinarenju po ovoj tajanstvenoj planini.

Međutim, nakon raspada Jugoslavije, kao i na drugim sličnim mjestima, i ovdje se prostor planine otvara za posjetitelje i znatiželjnike.

Danas se na Vitorogu može slobodno planinariti i uživati u njenoj raskošnoj ljepoti.

Tura Šemenovci – Veliki Vitorog (1.907 metara)

PRISTUP

Planina Vitorog se nalazi na sastavu općina Glamoč, Kupres i Šipovo. Ako dolazite iz pravca Bugojna ili Livna, u Kupresu treba skrenuti na regionalni put Kupres – Šipovo, sa kojeg se nakon 17 kilometara odvojimo prema Šemenovcima (1.150 metara). Dalje se vozimo makadamskim putem, a nakon dva kilometara na raskrsnici skrećemo lijevo.

Livade i šume su glavna karakteristika Vitoroga

U nastavku se vozimo još neko vrijeme do polazne tačke prema GPS (potražiti na wikiloc). Sama orijentacija tokom uspona nije laka, jer markacija, iako postoji, nije konstantna i dosljedna, pa je preporuka da se koristimo GPS navigacijom, tj. mobilnom aplikacijom sa skinutim trackom.

OPIS

Prvi dio uspona je šumskom vlakom kroz crnogoričnu šumu. Nakon otprilike pola sata hoda, izlazimo na livadu sa koje se otvara pogled na Mali Vitorog (1.774 metra), do kojeg ćemo trebati još jedan sat umjerenog hodanja. Sa vrha Malog Vitoroga nam se otvara pogled na okolinu, te na ostatak današnje ture, na sam Veliki Vitorog, što je konačni cilj. Pogled sa platoa iz pravca Malog prema Velikom Vitorogu je veoma lijep. Sam vrh je piramidalne, vitke strukture, pa je otuda valjda i dobio ime: Vitorog.

Sada već možemo planinariti sa više užitka, lagano meandrirajući preko manjih ili većih usputnih grebena i livada. Do vrha će nam trebati otprilike 2,5 sata. U završnom strmom dijelu uspona nailazimo na makadamski put, kojim je, također, kružeći oko planine, moguće doći do vrha.

Vršni dio planine snimljen iz zraka

Sa vrha se može vidjeti veliki broj okolnih planina. Ipak, sve su na priličnoj distanci, tako da trebamo lijep dan da bismo ih sagledali i prepoznali. Prije svega tu su okolne planine: Cinacar, Veliki Malovan, Golija, a za vedrih dana vide se i Vranica, Dinara…

I pored impozantnog vidokruga, Vitorog je samotna, lijepa planina, udaljena od svih drugih, omeđena prostranim poljima i mističnim šumama. Odlikuju je pitome padine, sa velikim šumskim prostranstvima, te kupasti vrh, koji dopunjuje ukupni dojam ljepote i veličanstvenosti.

Na kraju, treba napomenuti i da je prostor Vitoroga je potencijalno minski sumnjivo područje. Zbog toga kretanje treba ograničiti na markirane staze. Dakako, imajući ovo u vidu, svako planinarenje po Vitorogu je na vlastitu odgovornost.

***

visina ishodišta: 1.130 metara, visina vrha: 1.907 metara, visinska razlika: 777 metara

vrijeme: parking – Mali Vitorog 1,5 sat; Mali Vitorog – Veliki Vitorog 2,5 sata; povratak 3,5 sata; ukupno 7,5 sati

tura pogodna za: pješačenje, krpljanje, turno skijanje

težina: 3.

Izvor: Al Jazeera