Preporuka za vikend: Rubom kanjona Crnog potoka sa najljepšim pogledom na Drinu

Glavne karakteristike ove ture su šumovita staza, u ljetne dane ugodna hladovina, prelijepi pogledi na Kanjone Drine i Crne rijeke, te stalni usponi i silasci.

Kanjon Crnog potoka koji se ulijeva u Drinu (Zehrudin Isaković / Ustupljeno Al Jazeeri)

Nacionalni park Drina proglašen je 2017. godine i najmlađi je park ove vrste u Bosni i Hercegovini. Nalazi se na teritoriji općine Srebrenica i zahvata površinu od 6.315,32 hektara. Osnovne vrijednosti Nacionalnog parka Drina su staništa endemskih i rijetkih biljnih vrsta, prije svega Pančićeve omorike, te kanjonska dolina rijeke Drine i njenih pritoka.

U Nacionalnom parku ima 635 biljnih vrsta, mnoge od njih su zaštićene i nalaze se na crvenoj listi.

Životinjski svijet čini 85 vrsta, a najznačajniji je Pančićev skakavac. Postoji dosta ptičijih vrsta koje žive u Nacionalnom parku i skoro svaka je zaštićena. Među najznačajnijim sisarima koji su pod zaštitom su mrki medvjed, divokoza, ris, vuk, srna, divlja svinja i jazavac.

Od biljnih vrsta najznačajnija je Pančićeva omorika, koja je zbog ugroženosti, proglašena zaštićenom vrstom.

(Zehrudin Isaković / Ustupljeno Al Jazeeri)

Posjeta Parku pruža mogućnost obilaska, upoznavanja i istraživanja svih ljepota i mjesta koje pruža ovaj dio države. Park nudi sve, od raznovrsnih ekosistema do istaknutih pejzažnih karakteristika i kulturnog naslijeđa.

Ponajbolje ćete upoznati ovo nedavno zaštićeno područje, tako što se zaputite nekom od označenih planinarskih staza, što je i moja preporuka za vikend.

Tura: Šarena bukva –  vidikovac Grad II

Pristup

Najlakši pristup je iz Han Pijeska, gdje sa magistralnog puta (br. 19) skrenete desno neupadljivim odvojkom za Žepu. Nakon odvajanja vozite se 17 kilometara, gdje skrenete lijevo, kod putokaza za lokaciju Žepa slap. Ovom cestom se vozite do skretanja za Zlovrh (4 km), gdje se skrente za Šarenu bukvu, do koje se vozite narednih 10 km. Na širokom parkingu, na kojem se nalazi i info tabla, je ishodište za ovu turu.

Opis

Sa Šarene bukve (1027 m) je divan pogled na kanjon Crne rijeke. Naša današnja tura upravo vodi rubom ovog kanjona, sa brojnim vidikovcima, od koji je jedan ljepši od drugog. Staza je dobro markirana, pa nećete imati sa orijentacijom.

Sa Šarene bukve staza obara u dolinu podno Borovog vrha, pa uspon na ovaj vidikovac, sa kojeg će vas očarati čaroban pogled na okolinu, ali i stanište Pančićeve omorike, kao i ukupni ambijent, kao kao je prenesen iz neke bajke sa lijepim zavšetkom.

Pogled na kanjon rijeke Drine (Zehrudin Isaković / Ustupljeno Al Jazeeri)

Nakon Botovog vrha, slijedi spuštanje, pa penjanje na vidikovac Crvene stijene. Potom opet spuštanje i penjanje…, sve do našeg današnjeg cilja, posljednjeg u nizu vidikovaca, označenog kao Grad II, gdje je i završetak ture. Umjerenim hodom od Šarene bukve do Grada II ste stigli za 3 sata.

Glavne karakteristike ove ture su šumovita staza, u ljetne dane ugodna hladovina, prelijepi pogledi na Kanjone Drine i Crne rijeke, te stalni usponi i silasci, koji vas možda mogu i zamoriti.

Lijepo mjesto za odmor i ručak je podno Grada II kod otvorene brvnare, koja može poslužiti i kao sklonište u slučaju lošeg vremena.

(Zehrudin Isaković / Ustupljeno Al Jazeeri)

Za povratak imate opciju vratiti se istim putem, što je teža varijanta, jer opet imate stalne uspone i spuštanja, ili da se spustite prema jugu i blagim livadama dođete do makadamskog puta, kojim se, okrenuvši se desno, možete vratiti do Šarene bukve.

Zgodna varijanta je da krenete sa dvoja kola, tako da jedna ostavite na makadamskom putu koji vodi prema selu Luke, oko 1,5 do 2 kilometra od raskršća za Šarenu bukvu. Time ćete uštediti oko 3 – 4 kilometra, koliko vam treba za povratak do ishodišne tačke.

Visina

Tura vodi gore dole, preko nekoliko vrhova i vidikovaca (Šarena bukva, Borov vrh, Crvene stijene, Ibrin Vidikovac, Bolov vidikovac, Grad I, Grad II), prosječnom visinom oko 1000 metara, i kumulativnom visinskom razlikom cca 500 metara.

Veličanstveni pogledi na pogranično područje BiH i Srbije (Zehrudin Isaković / Ustupljeno Al Jazeeri)

Najniža tačka: 980 metara

Najviša tačka: 1272 metara

Vrijeme

Šarena bukva – Grad II Babin do – 3 sata

Isto toliko vremena je potrebno i za povratak istim putem

Ukupno: 6 sati

Tura pogodna za: hodanje, krpljanje

Težina: 2 – 3

Izvor: Al Jazeera