Grad koji je zbog fudbala obojen u plavo

Zbog mogućeg osvajanja ‘Scudetta’, u Napulju su već uveliko počeli da se pripremaju da proslave titulu koju još nisu osvojili.

Mnogi ljubitelji fudbala smatraju da ipak nije potrebno uništavati grad za čije čišćenje će sami građani da plate (Reuters)

Poslednji put, fudbalski klub iz Napulja, poznatiji kao Azzuri (Plavi), poneo je titulu prvaka Italije, 1990. godine. Zapravo, pre 33 godina kada su na čelu sa Diegom Armandom Maradonom, pobedili Lazio iz Rima. Tri godine pre toga, kada je Maradona počeo da igra u ovom klubu, Napoli je po prvi put postao šampion ove zemlje, ostavivši za sobom milanski Inter.  Ako u nedelju budu pobedili Salernitanu, a Lazio istog tog dana izgubi od Intera, Plavi će po treći put postati prvaci Italije.

Zbog mogućeg osvajanja „Scudetta“, ovaj grad na jugu zemlje i njegovi stanovnici, već uveliko su počeli da se pripremaju da proslave titulu koju još uvek nisu osvojili. Sve izgleda kao da su Napolitanci ipak odustali od tradicionalne „scaramanzie“, zapravo niza rituala ukorenjenih u popularnoj kulturi kako bi se sprečila loša sreća, a koja u ovom slučaju podrazumeva proslavu titule pre nego što se i zvanično osvoji.

Kartonske siluete igrača nižu se gradskim četvrtima. Šalovi i dresovi mogu da se kupe u gotovo svakoj prodavnici, dok na svako malo, neizbežni su murali sa likom Maradone. Na balkonima i sa prozora vijore se plave zastave i transparenti. Na jednom od njih ispisano je: „Izvinite na kašnjenju“. Autor jednog drugog transparenta, misleći na broj pehara koji je do sada osvojio fudbalski klub Juventus, napisao je: „Bolje tri titule da nosimo kao lavovi, nego 36 kao ovce“.

Maradona, više od fudbalera

Kada je Diego Armando Maradona stigao u Napoli 1984. godine, ovaj fudbalski klub borio se da opstane u Seriji A. Međutim, poznati argentinski fudbaler odigrao je neke od najboljih utakmica u svojoj karijeri za Napoli i uspeo je da ih dovede do dva osvojena prvenstva u Seriji A, uključujući i prvu titulu šampiona u istoriji kluba.

Maradona je bio više od samo fudbalskog heroja. Bio je simbol i inspiracija ne samo za navijače, već i za obične građane koji su se identifikovali sa njegovom strašću, snagom i hrabrošću. Vremenom je postao čovek iz naroda i deo napuljske zajednice. Pojavljivao se često na festivalima, zabavama, u kafićima i restoranima, gde bi se družio sa ljudima i tako pokazivao svoju podršku gradu koji se oduvek borio sa siromaštvom, nezaposlenošću i organizovanim kriminalom.

Iako je Maradona igrao za Napoli samo sedam sezona, njegov uticaj na grad i klub ostao je trajan. Jedan od najlepših murala sa njegovim likom nalazi se na zgradi od šest spratova u Španskoj četvrti, koji je nastao u roku od dva dana, kada ga je mladi street art umetnik Mario Filardi nacrtao posle osvojene titule 1990. godine. Gradski stadion danas nosi njegovo ime, a legendarni fudbaler ostao je ne samo simbol fudbala, već simbol borbe i pobede nad teškoćama.

Crkve i spomenici su svetinje, ali i fudbal

Gradonačelnik Napulja, Gaetano Manfredi apelovao je na svoje sugrađane da se suzdrže od besmislenog farbanja grada u plavu boju. Međutim, još pre više od mesec dana, kada je pehar koji će možda pripasti ovom klubu bio daleko neizvestan, stanovnici pojedinih delova grada počeli su da farbaju u plavo vrata i prozore svojih domova, gradske klupe, stepenište, trotoare, česme i svega što bi im došlo pod ruku.

U blizini ulice Toledo koja se nalazi u samom centru, ulaz u metro stanicu je u plavo-beloj boji. U Španskoj četvrti gotovo svako stepenište isto je tih boja, dok nema skoro zida niti fasade na kojima nisu boje ovog omiljenog fudbalskog tima. Na jednoj zgradi nacrtan je mural koji prikazuje erupciju vulkana Vezuva, sa tri pehara i u prirodnoj veličini lik Victora Osimhena. Na jednom posteru prikazan je Maradona u raju kako predaje pehar tom nigerijskom napadaču, kao i gruzijskom krilnom igraču Khvichu Kvaratskheliji, dvema glavnim zvezdama sadašnjeg tima. A u lavirintu uličica koje su karakteristične za ovaj živahni grad, jedan pekar, strastveni navijač, u čast kluba svake večeri peče hleb ukrašen slovom N.

‘Moramo poštovati grad, kao i klub’

Kada su navijači počeli da farbaju spomenike i gradske fontane, kao i neke crkve, gradonačelnik je rekavši da građani moraju da poštuju svoj grad, kao što poštuju svoj fudbalski klub, pokrenuo je inicijativu da osvetli plavom bojom sva javna mesta, fontane, trgove, kao i tvrđavu Castel dell’ Ovo. Ovoj inicijativi su se pridružile mnoge gradske institucije koje su osvetlile svoja sedišta, te mnogi hoteli koji ako Napoli osvoji titulu, mogu da očekuju veliki broj navijača iz cele Italije, ali i turiste koji u ovaj grad dolaze i zbog fudbala.

„Nije potrebno da se uništavaju crkve, spomenici i statue i sve ostalo kako bi proslavili verovatnu pobedu Napolija. Šteta će ostati trajna“, kaže vlasnik jednog bara u Španskoj četvrti, a prenosi dnevni list Corriere della Sera.

Osim njega, i mnogi drugi ljubitelji fudbala smatraju da ipak nije potrebno uništavati grad za čije čišćenje će sami građani da plate.

Aurelio De Laurentis, predsednik fudbalskog kluba Napoli, takođe je pozvao navijače da prestanu da uništavaju grad, a kada je najavio da u slučaju da Napoli zaista postane šampion Italije, očekuje se dolazak više od dva miliona ljudi iz cele zemlje.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera