Preporuka za planinarski vikend: Mediteranska planina alpskog karaktera

Osim planinskog reljefa, na Orjenu su zanimljivi historija, još iz austrougarskih vremena, kao i gastronomija, sa tipičnim mediteranskim okusima.

Iako je sasvim blizu mora, zimi na Orjenu vladaju alpski uvjeti; pogled na kupolu Vučijeg zuba (Igor Škero / Ustupljeno Al Jazeeri)

Prostrani masiv Orjena zauzima površinu veću od 400 kvadratnih kilometara, od kojih, najveći dio iznad Boke Kotorske, pripada Crnoj Gori, manji sjeverozapadni Bosni i Hercegovini, a periferni jugozapadni rub uz Konavle, i Hrvatskoj. Mada ne spada u visoke planine, Orjen po svom reljefu odaje upravo dojam visokogorja. Od glavnog vrha Zubački kabao granaju se brojni grebeni, jedan ljepši od drugoga.

Penjanje na vrhove Orjena nezaboravan je doživljaj, posebno ako u društvu imate lokalne planinare koji poznaju svaki njegov dio. Osim planinskog reljefa, ovdje su zanimljivi historija, još iz austrougarskih vremena, kao i gastronomija, sa tipičnim mediteranskim okusima.

Najviši vrh bosanskohercegovačkog dijela Orjena je Vučji zub. Uspon na ovaj prekrasni vrh uključuje različite podloge kretanja – od makadamskog puta, preko šumskog područja, te strmih livada i stijenja. Izlazak na sam vrh je vrlo strm, osiguran je sajlom, pa se preporučuje primjeren oprez.

Nezaboravno lijepa rijeka

Ishodišni grad za Orjen je Trebinje. To je jedan od najljepših hercegovačkih gradova, čija starost seže duboko u historiju. Obavezno osigurajte vrijeme za obilazak ovoga grada i njegovih historijsko-kulturnih sadržaja.

Zaleđeni vrhovi na dvadesetak kilometara od Dubrovnika (Igor Škero / Ustupljeno Al Jazeeri)

Kroz Trebinje protiče Trebišnjica, nezaboravno lijepa rijeka, koja će vas oraspoložiti i još jednom podsjetiti na koliko lijepom planetu živimo.

Obilazak ovoga slikovitoga mjesta možete začiniti u nekom od brojnih restorana ili caffe barova, upravo na obalama Trebišnjice. Ukoliko je dan sunčan, na njenoj površini će se ogledati mostovi, obalne građevine i nebo – za koje kažu da nigdje nije tako plavo kao ovdje na krajnjem jugu Hercegovine.

Ako ste iz došli unutrašnjosti, spustite se i do Dubrovnika, historijskog grada koji je prije svega poznat iz perioda Dubrovačke republike, kada su i nastale utvrde, koje i danas opasuju grad.

Tura Ubla – Vučji zub (1.805 metara)

PRISTUP

Iz Trebinja idemo do poznatog lokalnog izletišta i vikend naselja Ubla. Pored mnoštva vikendica, ovdje je izgrađen i ugodan planinarski dom o kojem brine Planinarsko društvo „Vučji zub“ iz Trebinja. Negdje na kraju asfaltnog puta možete parkirati i tu je ujedno polazišna tačka.

OPIS

Sa parkinga, markiranom stazom s tendencijom lijevo, hodamo makadamskim putem 30-ak minuta, sve do raskršća za Jastrebice (oznaka na kamenu), odakle imamo 3,5 kilometra do Pirine poljane (5,5 kilometara od startne tačke), sa koje se otvara pogled na Vučji zub.

Stjenoviti fenomen na putu za vrh Orjena

Put nastavlja obodom Pirine poljane, a nakon otprilike pola kilometra dolazimo do mjesta gdje se nalijevo odvaja staza kojom se ide na greben koji spaja Jastrebicu i Vučji zub. Ubrzo dolazimo do lokacije koja se zove Dobri do, gdje je naredna raskrsnica. Desno je za najviši vrh Orjena – Zubački kabao, a mi ćemo lijevo na Vučji zub.

Ovdje počinje i najteži dio puta. Radi sigurnijeg i lakšeg pristupa, pod vrhom je postavljena sajla. Nakon što smo lagano i oprezno prošli i ovu dionicu staze, izlazimo i na sam vrh.

Pogled sa vrha Orjena na greben Jastrebice

Sa vrha se otvara lijep pogled na ostatak Orjena, ali i na ostale crnogorske planine: Moračke planine, Lovćen, Durmitor, Komove, Prokletije…

Sve u svemu, uspon na Vučji zub jedinstven je doživljaj gdje se miješaju mediteranski i planinski utjecaji, a sama tura će vam ostati u sjećanju kao izuzetno lijep planinarski doživljaj.

***

visina ishodišta: 1.020  metara, visina vrha: 1.805 metara, visinska razlika: 785 metara

vrijeme: Ubla – Vučji zub 3,5 – četiri sata; povratak tri sata; ukupno 6,5 – sedam sati.

Izvor: Al Jazeera